Potrawka warzywno-ryżowa z kiełkami

23 września 2013, dodał: Gad
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

25dag.ryżu

1 papryczka chili

2 marchewki

1/2 cukinii

3 ząbki czosnku

1/4 główki kapusty

40 dag.chudego mięsa wieprzowego

pęczek natki pietruszki

10dag. kiełków  fasoli

2 łyżki oliwy

1 szklanka bulionu

sól

pieprz

3 łyżki sosu sojowego

łyżka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:

Ryż ugotować w osolonym wrzątku. Czosnek oraz chilli posiekać. Cukinię oczyścić, marchewki obrać. Warzywa pociąć w plasterki. Kapustę poszatkować. Mięso pokroić w kostkę. Odłożyć trochę natki do dekoracji,a resztę posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę,wrzucić opłukane i pokrojone w kostkę mięso,po 10  minutach smażenia na wolnym ogniu dodać marchewkę, cukinię oraz kapustę i smażyć jeszcze 5 minut na dużym ogniu. Dodać czosnek,posiekaną papryczkę chilli i kiełki. Podlać bulionem i smażyć kolejne 3 minuty, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Potrawkę zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody, udekorować odłożoną natką.Podawać na gorąco z ryżem.