POTRAWA Z LIBANU
30 dkg mielonego mięsa
zielona pietruszka
szczypiorek
mała cebula
1pomidor
pół łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki mielonych goździków
vegeta
pieprz
Na wierzch:
1 duży ziemniak
1 papryka czerwona
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 cebula czerwona
1 duża lub 2 małe cebule
1 pomidor
odświętne danie na stole arabskim – egzotyczne i aromatyczne lekkie danie…
Mięso mielone zagniatamy z 1 pomidorem i 1 cebulką pokrojone w drobną kosteczkę, natką pietruszki, szczypiorkiem i przyprawami (cynamon, goździki,vegeta i sól). Wykładamy na dno dużego garnka posmarowanego olejem. Na mięso układamy warstwami warzywa porojone w grube plastry. Najpierw ziemniaki, papryka, cebula, cukinia, ziemniaki, bakłażan, pomidor i tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy vwgetą i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem około 1 godziny. Doprawiamy do smaku na talerzu. Bardzo smaczne, aromatyczne i niskokaloryczne danie.