POTRAWA Z LIBANU

18 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    30 dkg mielonego mięsa
    zielona pietruszka
    szczypiorek
    mała cebula
    1pomidor
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki mielonych goździków
    vegeta
    pieprz
    Na wierzch:
    1 duży ziemniak
    1 papryka czerwona
    1 mały bakłażan
    1 cukinia
    1 cebula czerwona
    1 duża lub 2 małe cebule
    1 pomidor

      odświętne danie na stole arabskim – egzotyczne i aromatyczne lekkie danie…


      Mięso mielone zagniatamy z 1 pomidorem i 1 cebulką pokrojone w drobną kosteczkę, natką pietruszki, szczypiorkiem i przyprawami (cynamon, goździki,vegeta i sól). Wykładamy na dno dużego garnka posmarowanego olejem. Na mięso układamy warstwami warzywa porojone w grube plastry. Najpierw ziemniaki, papryka, cebula, cukinia, ziemniaki, bakłażan, pomidor i tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy vwgetą i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem około 1 godziny. Doprawiamy do smaku na talerzu. Bardzo smaczne, aromatyczne i niskokaloryczne danie.

      file1263851557