POTRAWA Z LIBANU

18 stycznia 2010, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

    30 dkg mielonego mięsa
    zielona pietruszka
    szczypiorek
    mała cebula
    1pomidor
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki mielonych goździków
    vegeta
    pieprz
    Na wierzch:
    1 duży ziemniak
    1 papryka czerwona
    1 mały bakłażan
    1 cukinia
    1 cebula czerwona
    1 duża lub 2 małe cebule
    1 pomidor

      odświętne danie na stole arabskim – egzotyczne i aromatyczne lekkie danie…


      Mięso mielone zagniatamy z 1 pomidorem i 1 cebulką pokrojone w drobną kosteczkę, natką pietruszki, szczypiorkiem i przyprawami (cynamon, goździki,vegeta i sól). Wykładamy na dno dużego garnka posmarowanego olejem. Na mięso układamy warstwami warzywa porojone w grube plastry. Najpierw ziemniaki, papryka, cebula, cukinia, ziemniaki, bakłażan, pomidor i tak aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzch posypujemy vwgetą i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem około 1 godziny. Doprawiamy do smaku na talerzu. Bardzo smaczne, aromatyczne i niskokaloryczne danie.

      file1263851557



      FORUM - bieżące dyskusje

      zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
      "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
      Outlet - Promocje
      Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
      Jaki odkurzacz
      Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
      Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
      Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...