Poświąteczny ,,piętrus „

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Poświąteczny ,,piętrus "

:
Pomysł na zrobienie czegoś innego z tego co mamy .

Czas : 1 godzina

Składniki :

4 plasterki schabu pieczonego
sos od pieczenia schabu
4 ziemniaki
1 łyżka masła
3 łyżki mleka
sól
8 łyżek czerwonej kapusty duszonej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 korniszony

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić .Zrobić puree z masłem i mlekiem .W foremce do zapiekanek ułożyć 2 plastry schabu , na nich po 2 łyżki puree ziemniaczanego, polać każdy 2 łyżkami sosu .Nałożyć po 2 łyżki duszonej kapusty. Przykryć pozostałymi kawałkami schabu .Na to znów puree ziemniaczane .
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić zapiekankę i zapiekać przez 15 minut.
W tym czasie podgrzać na małej patelence pozostałą kapustę .Skropić lekko sokiem z cytryny by nie straciła koloru. Po wyjęciu zapiekanki z piekarnika położyć kapustę na każdą porcję , a na wierzch dekorację z korniszonów .
Sos podawać osobno .

 

nadesłane: Babciagramolka