Post przerywany – czy naprawdę działa? Sprawdzamy efekty okienka żywieniowego

12 marca 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Żyjemy w czasach nadmiaru jedzenia. Przeładowane półki w sklepach i dobrze zaopatrzone lodówki sprawiają, że nasze pokolenie nie zna uczucia okresowych niedoborów żywności, znanych jeszcze pół wieku temu jako przednówek. Posiłki są dostępne na wyciągnięcie ręki i dużym problemem naszch czasów stała się otyłość, wynikająca w dużej mierze z nadmiaru kalorii przyjmowanych w pożywieniu, które jest bogate w węglowodany i niezdrowe tłuszcze trans. Jak w tej sytuacji ograniczyć jedzenie z korzyścią dla naszego zdrowia i sylwetki? podpowiadamy w tym artykule.

dieta post przerywany

W ciągu doby przeciętny człowiek zjada 3-5 posiłków rozłożonych w czasie ok. 15-16 godzin. Żołądek może więc odpocząć od trawienia tylko w czasie snu – i to pod warunkiem, że kolacja nie będzie zbyt późna, wysokokaloryczna i obfita. Jednak badania naukowe obaliły mit, że organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania aż tylu porcji jedzenia, spożywanych w ciągu całego dnia. Udowodniono, że im krótszy okres obejmuje nasze codzienne menu, tym więcej  czasu mamy na uruchomienie procesów oczyszczania naszego ciała z toksyn, zużytych komórek i zbędnych produktów przemiany materii. Zostaje wówczas wyregulowany poziom cukru we krwi, usprawniają się procesy metaboliczne, a nawet poprawia się krążenie krwi. Niedobór kalorii pozwala spalać nagromadzone już komórki tłuszczowe, co jest bardzo pożądane przez osoby zmagające się z nadwagą i pragnące odzyskać szczupłą figurę. Wiele osób wskazuje także, że efektem postu przerywanego jest sprawniejsze i bardziej pozytywne myślenie, a więc ma on wpływ także na naszą psychikę i życie duchowe.

Zalety postu przerywanego

Dieta przerywana, zwana też postem przerywanym, polega na codziennym ograniczaniu cyklu spożywania posiłków do kilku godzin, które określa się jako okienko żywieniowe. Osoby podchodzące do żywienia bardziej restrykcyjnie potrafią przedłużyć czas powstrzymywania się od pokarmu nawet do kilku dni, jednak wymaga to odpowiedniego przygotowania i nie jest polecane dla wszystkich. Tradycja poszczenia jest długa i wywodzi się z czasów starożytnych, kiedy to poszukiwano naturalnych metod leczenia, obserwując reakcje organizmu również na sytuację związaną z brakiem jedzenia.

Te godziny są najlepsze na okienko żywieniowe

Najbardziej popularna wersja postu przerywanego obejmuje okienko żywieniowe w wymiarze 8 godzin oraz kolejne 16 godzin powstrzymywania się od jedzenia. W prakyce oznacza to, że jeśli zjemy śniadanie o godz. 8.00, to ostatni posiłek dnia powinien przypadać na godz. 16.00. Te godziny nie są obligatoryjne, bo zależnie od naszych preferencji możemy zjeść pierwszy posiłek dnia również znacznie później, np. o godz. 11.00, a ostatni dopiero ok. godz. 19.00. Poza okienkiem żywieniowym można spożywać tylko wodę i napoje pozbawione większej ilości kalorii, jak np. różnego rodzaju napary ziołowe i herbaty.

Inną odmianą postu przerywanego jest ograniczanie jedzenia do 500 kcal dziennie np. przez 2 dni w tygodniu, przy normalnym odżywianiu przez pozostałe 5 dni. Można też ograniczać restrykcyjnie kalorie przez 1 dzień w tygodniu, by uzyskać podobne efekty zdrowotne. Warto dostosować długość takiego postu do swoich możliwości i stanu zdrowia. Co ważne, nie jest on polecany kobietom ciężarnym, osobom niepełnoletnim i starszym, a także cierpiącym na cukrzycę i inne zaburzenia glikemii, którym regularne odżywianie pozwala opanować wahania cukru we krwi i dzięki temu mogą one normalnie funkcjonować. Generalnie kwestię wprowadzenia diety przerywanej powinniśmy skonsultować z dietetykiem lub lekarzem, który przeanalizuje jej zasadność w odniesieniu do naszego stanu zdrowia, wieku i np. przyjmowanych leków.

Niezależnie od tego, którą postać diety przerywanej wybierzemy, warto zadbać, by spożywane w okienku żywieniowym produkty były pełnowartościowe i dostarczały nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Nie ma wątpliwości, że dzięki krótkotrwałemu poszczeniu możemy znacząco poprawić nasze zdrowie, jednak warto stosować go zgodnie z regułami zdrowego rozsądku, aby w konsekwencji nie popaść w zaburzenia odżywiania. Warto stworzyć własny plan odżywiania na 2-3 pożywne posiłki dziennie i trzymać się go, by zapewnić sobie same korzyści ze stosowania postu przerywanego, który może być antidotum na wiele chorób cywilizacyjnych.