„Pośpieszna” fasolówka
Moje starsze wnuki rozpoczynają powoli samodzielną przygodę kulinarną . Dostałam bojowe zadanie – mam przygotować przepisy na proste, tanie, szybkie i syte dania które będą w stanie sami ugotować .
Czas : 40 minut
Składniki : 1 torebka Zupy fasolowej Knorra
1 cebula
4 ziemniaki ( tak objętościowo 2 szklanki pokrojonych w kostkę )
1 marchewka ( objętość 1 szklanki pokrojonej w plasterki )
1 łyżka oliwy ( smalcu, masła )
4 parówki ( lub inne kiełbaski )
1 puszka fasolki w sosie własnym
Przecier pomidorowy do smaku ( tak ok. 1 -2 łyżeczki )
1 łyżka majeranku
Pieprz mielony
2 łyżki usiekanej zielonej pietruszki
3,5 szklanki wody
W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć na nim pokrojoną drobno cebulę . gdy cebula zacznie się rumienić dodać pokrojone w plasterki parówki ( obrane z osłonek jeśli były sztuczne , lub kiełbasę ), chwilę smażyć , tak by parówki lekko się zarumieniły. Wlać wodę ( 3 szklanki ). Wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ( lub słupki ) ziemniaki i marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie plasterki. Gotować 25 minut. Dodać fasolkę ( odsączoną ), majeranek. Zagotować . Zupę z torebki rozrobić w ½ szklanki zimnej wody i wlać do garnka. Gotować mieszając przez 10 minut. Doprawić jeśli potrzeba pieprzem , majerankiem , przecierem pomidorowym .Dobrze jest posypać usiekaną zieloną pietruszką . Ale nie będę się przy tym upierać . ( młodzież ma na zieleninę swoje zdanie ).
Z tej porcji wychodzi 2-3 porcje zależy od apetytu . Raczej 2 jeśli ma to być jednodaniowy posiłek . ( do tego pajda chleba ).
Można wlać ½ szklanki słodkiej śmietanki.
Przepis dodany przez: Babciagramolka