Najlepsze potrawy na piknik
Rodzinny piknik to nie tylko sposób na przyjemne spędzenie czasu, ale też idealna okazja, by tradycyjny posiłek zamienić w prawdziwą ucztę. Poniżej prezentujemy kilka praktycznych porad i prostych przepisów, dzięki którym nie tylko unikniemy przykrych niespodzianek, ale też mile spędzimy czas ciesząc się smakiem spożywanych potraw.
Jedzenie, które nie będzie problemem
Decydując się na piknik, przede wszystkim musimy pomyśleć o tym, co chcemy zaserwować naszym bliskim. Powinny to być dania, które szybko przygotujemy na zewnątrz lub w łatwy sposób dowieziemy na miejsce. Pamiętajmy, że wiele produktów spożywczych nie powinno być narażonych na długotrwałe oddziaływanie promieni słonecznych, z którymi mamy do czynienia w gorące, letnie dni. Na wysokie temperatury szczególnie wrażliwe są artykuły zawierające tłuszcz, takie jak masło czy ser żółty. – Sery żółte nie powinno być zbyt długo przechowywane w ciepłych miejscach. Jeśli nie chcemy, aby zaczęły się roztapiać, zdecydujmy się na hermetyczne pojemniki lub oryginalne opakowania z funkcją „otwórz – zamknij”, w które pakowane są np. sery w plastrach. Warto też wykorzystać utrzymujące temperaturę torby termiczne, które możemy kupić w supermarketach – wyjaśnia Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.
Wybierając się na piknik zrezygnujmy również z delikatnych, świeżych owoców i warzyw, takich jak truskawki, brzoskwinie czy sałata. Pod wpływem ciepła i wstrząsów (przewożenie na rowerze) nie tylko tracą one swoją jędrność, ale też ulegają psuciu. Niewskazane jest także zabieranie potraw przyrządzonych z surowego mięsa czy ryb, a także wędlin o krótkim terminie przydatności do spożycia (polędwica, szynka). Produkty te są szczególnie wrażliwe na wysokie temperatury, łatwo się psują i tym samym mogą powodować zatrucie. Jeśli więc chcemy, aby w naszym piknikowym menu znalazło się mięso, zdecydujmy się na kiełbasę lub kabanosy.
Szybkie, ale treściwe
Wybierając się na piknik musimy pamiętać, że świeże powietrze wzmaga apetyt. Dlatego najlepiej zdecydować się na coś sycącego, a jednocześnie szybkiego w przygotowaniu. Idealnym rozwiązaniem mogą być kanapki. Coraz więcej firm ma w swojej ofercie pokrojone w plastry sery czy wędliny, które są zapakowane próżniowo. Oryginalne opakowania są nie tylko łatwe w przewożeniu, ale też gwarantują, że produkty nie ulegną zepsuciu czy zgnieceniu. Świetnym dodatkiem do szynki czy sera będą warzywa takie jak ogórek czy papryka. Są one dużo twardsze niż np. pomidory i tym samym lepiej znoszą przewożenie np. w rowerowym koszyku.
Co jednak zrobić, jeśli nasi najbliżsi oczekują nieco bardziej wyszukanego posiłku? W tej sytuacji najlepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie potrawy w domu i zabranie jej ze sobą. Poniżej kilka prostych przepisów na pyszne i szybkie w przygotowaniu dania, które idealnie sprawdza się na świeżym powietrzu.
3 przekąski na piknik
Tortilla z szynką i serem
Składniki:
▪ opakowanie placów typu tortilla
▪ kilka łyżek musztardy
▪ kilka plastrów cienko pokrojonej szynki
▪ kilka plastrów sera żółtego Gouda MSM Mońki
▪ 1 pomidor
▪ kilka liści sałaty
Przygotowanie:
Tortillę delikatnie podgrzej na suchej patelni, w mikrofalówce lub piekarniku. Na środku placka połóż pokrojoną szynkę, ser i plasterki pomidora pozbawionego wcześniej pestek. Przykryj sałatą. Ciasno zawiń placki, np. zaginając dolny kawałek w górę a następnie „rolując” bok. Tortillę możesz pokroić na mniejsze kawałki.
Serowe ciasteczka
Składniki:
Ciasto
▪ 30 dag mąki
▪ 15 dag margaryny
▪ 2 jajka
▪ 30 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku
▪ sól do smaku
Nadzienie
▪ 15 dag sera żółtego Edamskiego MSM Mońki w bloku
▪ 15 dag serka czosnkowego
▪ pieprz do smaku
▪ klika płatków migdałów (opcjonalnie)
Przygotowanie
Przygotuj ciasto łącząc ze sobą ser żółty starty na tarce o grubych oczkach, mąkę, margarynę, sól i jajka. Zagnieć ciasto i włóż je na 10 minut do lodówki. Ze startego sera żółtego i serka czosnkowego przygotuj nadzienie. Dopraw pieprzem do smaku. Rozwałkuj cienko ciasto, szklanką wykrajaj kształt ciasteczek. Na połowie z nich połóż po łyżeczce nadzienia, przykryj pozostałymi krążkami i dociśnij brzegi, tak by nadzienie nie wyciekało. Ciastka posyp płatkami migdałów. Piecz ok. 15-20 minut na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Lekka sałatka brokułowa, z kalafiorem, pomidorem i serem żółtym
Składniki:
▪ 1 kalafior
▪ 1 brokuł
▪ 2 pomidory
▪ 25 dag żółtego sera Podlaskiego MSM Mońki w bloku
▪ pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zagotuj wodę i posól. Kalafior podziel na różyczki, wrzuć na gotującą się wodę i gotuj al dente (miękkość sprawdź widelcem). Ugotowany kalafior wyjmij na durszlak i pozostaw do wystudzenia. Następnie podziel brokuł na różyczki i wrzuć do wody, w której gotował się kalafior i również gotuj al dente. Po ugotowaniu odcedź. Pomidory umyj i pokrój w ćwiartki. Wszystko ułóż na talerzu i posyp startym żółtym serem.