Portawka z brukselki z makaronem ryżowym
Artykuł zewnętrzny
1 op. makaronu ryżowego wstążki
700 g brukselki
1 mozzarella
10 plastrów baleronu dojrzewającego
1 op. pomidorów z bazylią i oregano
1 łyżeczka pasty z kolendry
szczypior
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, gałka muszkatołowa
- makaron wrzucić do zagotowanej wcześniej wody z dodatkiem kurkumy,
- trzymać pod przykryciem ok. 3 minut,
- odcedzić, przelać zimną wodą,
- brukselkę ugotować, odcedzić,
- dodać do garnka z brukselką pomidory, dusić pod przykryciem kilka minut,
- w międzyczasie dodać zmiażdżony czosnek, pastę z kolendry i przyprawy,
- baleron pokroić w plastry i usmażyć na chrupko,
- na talerz wyłożyć makaron i porcje brukselki,
- posypać szczypiorkiem, baleronem i porwaną mozzarellą