PORCJA ZBÓŻ w diecie niemowlęcia | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

PORCJA ZBÓŻ w diecie niemowlęcia

3 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jednym z ważnych składników zbilansowanych posiłków niemowlęcia po 6. miesiącu życia, które oprócz mleka mamy zaczyna spożywać inne pokarmy, są zboża. Uzupełniają one jego dietę w wartościowe składniki odżywcze, a także pokrywają dużą część zapotrzebowania energetycznego. Wśród produktów zbożowych szczególnie cenne dla zdrowia dziecka są te z pełnego przemiału ziaren.

1

Rozszerzanie diety

1000 pierwszych dni życia dziecka to okres, w którym rodzice mają realny wpływ na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz preferencji smakowych niemowlęcia. Dbałość o odpowiednie żywienie jest ważna zarówno w trakcie ciąży, jak i później, na etapie rozszerzania diety, które powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka1. W tym okresie, szczególnie delikatny układ trawienny zaczyna przyzwyczajać się do przyjmowania pokarmów innych niż mleko matki, takich jak np. warzywa, owoce, a następnie  zbożowe kaszki.

Zboża w diecie niemowlęcia

Zboża stanowią m.in. cenne źródło węglowodanów, a także witamin z grupy B, oddziałujących na układ nerwowy. Szczególną rolę pełnią produkty zbożowe z pełnego przemiału, inaczej nazywane pełnoziarnistymi – takie, które zostały wytworzone z całego ziarna zboża, poddanego jedynie oczyszczeniu z części niejadalnych. Dzięki temu zachowują one więcej wartościowych składników w odróżnieniu do tych, które poddano intensywnej obróbce. Wprowadzanie produktów zbożowych do diety dziecka powinno rozpocząć się od bardzo małych porcji, które z czasem będą zwiększane.

Zdrowsze, bo bez dodatku cukru

Posiłki z produktów zbożowych stanowią cenne źródło energii, dlatego też są polecane na pierwszy posiłek dziecka. Przyzwyczajenie malucha do śniadań to dobry krok w stronę nauki zasad prawidłowego odżywiania. Warto jednak pamiętać, że aby posiłki te były zdrowsze i bardziej wartościowe, nie powinny zawierać dodatku cukru. Jego nadmierna zawartość w diecie dziecka może być powodem powstawania wielu różnych chorób w przyszłości, np. otyłości, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II2. „Ze względu na fakt, iż niemowlę rodzi się z naturalną preferencją słodkiego smaku, z chwilą rozszerzania diety powinno podawać się mu najpierw warzywa, następnie owoce i produkty zbożowe – dzięki temu dziecko zaakceptuje warzywa zanim pozna smak słodkich owoców. W odpowiedzi na specjalne potrzeby żywieniowe niemowląt w różnym wieku powstały – dopasowane do odpowiedniego etapu rozwoju kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. Wśród nich znajdziemy także te z mąką z pełnego przemiału” – mówi Mariola Darzycka, doradca żywieniowy marki.

1 Poradnik żywienia niemowląt. „Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin.” pod red. prof. H. Szajewskiej oraz dr. hab. n. med. A. Horvath
2 http://www.who.int/nutrition/topics/5keys_healthydiet/en/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jakie radio?
Ja bardzo lubię słuchać radia RMF FM lub radia ESKA
kto jest fotografikiem?
Artysta fotografik zajmuje się robieniem zdjęć, przekazując innym swoją wizję świata bądź dokumentując zastaną rzeczywistość....
hollywoodzki uśmiech - czy to możli…
Hollywoodzki uśmiech to nic innego jak wcześniej wspomniany biały uśmiech, symetryczny i pozbawiony...
Ubiór na rozmowę kwalifikacyjną
W przypadku kobiet mogą być to ciemne jeansy, koszula i marynarka lub kardigan/sweter...