PORCJA ZBÓŻ w diecie niemowlęcia

3 sierpnia 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Jednym z ważnych składników zbilansowanych posiłków niemowlęcia po 6. miesiącu życia, które oprócz mleka mamy zaczyna spożywać inne pokarmy, są zboża. Uzupełniają one jego dietę w wartościowe składniki odżywcze, a także pokrywają dużą część zapotrzebowania energetycznego. Wśród produktów zbożowych szczególnie cenne dla zdrowia dziecka są te z pełnego przemiału ziaren.

1

Rozszerzanie diety

1000 pierwszych dni życia dziecka to okres, w którym rodzice mają realny wpływ na kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych oraz preferencji smakowych niemowlęcia. Dbałość o odpowiednie żywienie jest ważna zarówno w trakcie ciąży, jak i później, na etapie rozszerzania diety, które powinno nastąpić nie wcześniej niż po ukończeniu 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka1. W tym okresie, szczególnie delikatny układ trawienny zaczyna przyzwyczajać się do przyjmowania pokarmów innych niż mleko matki, takich jak np. warzywa, owoce, a następnie  zbożowe kaszki.

Zboża w diecie niemowlęcia

Zboża stanowią m.in. cenne źródło węglowodanów, a także witamin z grupy B, oddziałujących na układ nerwowy. Szczególną rolę pełnią produkty zbożowe z pełnego przemiału, inaczej nazywane pełnoziarnistymi – takie, które zostały wytworzone z całego ziarna zboża, poddanego jedynie oczyszczeniu z części niejadalnych. Dzięki temu zachowują one więcej wartościowych składników w odróżnieniu do tych, które poddano intensywnej obróbce. Wprowadzanie produktów zbożowych do diety dziecka powinno rozpocząć się od bardzo małych porcji, które z czasem będą zwiększane.

Zdrowsze, bo bez dodatku cukru

Posiłki z produktów zbożowych stanowią cenne źródło energii, dlatego też są polecane na pierwszy posiłek dziecka. Przyzwyczajenie malucha do śniadań to dobry krok w stronę nauki zasad prawidłowego odżywiania. Warto jednak pamiętać, że aby posiłki te były zdrowsze i bardziej wartościowe, nie powinny zawierać dodatku cukru. Jego nadmierna zawartość w diecie dziecka może być powodem powstawania wielu różnych chorób w przyszłości, np. otyłości, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II2. „Ze względu na fakt, iż niemowlę rodzi się z naturalną preferencją słodkiego smaku, z chwilą rozszerzania diety powinno podawać się mu najpierw warzywa, następnie owoce i produkty zbożowe – dzięki temu dziecko zaakceptuje warzywa zanim pozna smak słodkich owoców. W odpowiedzi na specjalne potrzeby żywieniowe niemowląt w różnym wieku powstały – dopasowane do odpowiedniego etapu rozwoju kaszki BoboVita PORCJA ZBÓŻ. Wśród nich znajdziemy także te z mąką z pełnego przemiału” – mówi Mariola Darzycka, doradca żywieniowy marki.

1 Poradnik żywienia niemowląt. „Krok po kroku od narodzin do pierwszych urodzin.” pod red. prof. H. Szajewskiej oraz dr. hab. n. med. A. Horvath
2 http://www.who.int/nutrition/topics/5keys_healthydiet/en/