Poranne bułeczki dyniowe z puree. Puszyste jak chmurka

18 października 2024, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Pyszne domowe bułeczki dyniowe z dodatkiem np. żurawiny skradły serce i bez wątpienia są must have niedzielnych poranków. Rozchodzący się aromat cieplutkich bułeczek, które za chwilę lądują na naszym stole i pięknie połyskują w świetle jesiennego słońca to prawdziwa gratka dla wszystkich smakoszy. Nie są zbyt wymagające czasowo, na pewno ułatwieniem będą wszelkiego typu urządzenia do wyrabiania ciasta. Podstawą jest również wcześniejsze przygotowanie puree z dyni (najlepiej po prostu upiec dynię dzień wcześniej i zmiksować na gładką masę).

Dynia jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych. Bogata jest przede wszystkim w witaminę A, witaminy z grupy B, Witaminę C, magnez, potas, wapń, żelazo czy fosfor.

Dzięki miąższowi stanowi idealne źródło naturalnego błonnika pokarmowego. Jej innym, bardzo ważnym atutem jest fakt, że dynia jest niskokaloryczna, ponieważ zawiera jedynie 33 kalorie na 100 gram. Idealnie sprawdza się podczas leczenia zaparć, ale przede wszystkim reguluje pracę jelit oraz pobudza procesy trawienne. Polecana jest również dla osób, które planują detoksykację organizmu, wszak oczyszcza ona organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii. Spożywanie tej rośliny jest także zalecane osobom, które chcą schudnąć lub mają problemy z układem trawiennym, ponieważ jest bardzo lekkostrawna. Dynia zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Dodatkowym atutem dyni jest to, że jest lekko strawna i nie wywołuje alergii nawet u małych dzieci.

składniki na pyszne poranne bułeczki dyniowe:

375 gram mąki na chleb

10 gram suchych drożdży

125 ml mleka ciepłego

pół łyżeczki cukru

około 200 gram puree z dyni

45 gram roztopionego masła

łyżeczka soli

garść żurawiny

jajko do smarowania bułeczek

Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem, chwilkę odstawiamy aby zaczyn zaczął pracować.

Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn z drożdżami, puree z dyni, masłem, solą i wyrabiamy. Przekładamy do posypanej mąką miski, przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu.  Wyciągamy następnie ciasto chwilę wyrabiamy dłońmi i dzielimy na 10 porcji. Formujemy kulki na bułki. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Przed włożeniem bułeczek smarujemy je rozbełtanym jajkiem i pieczemy około 20 minut.