Sałatka z marchewki i gruszki czyli Poranek w Sztokholmie

23 marca 2014, dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 twarde gruszki
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 20 dkg białej części pora
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy
– szczypta cukru, sól, pieprz

Do przybrania:

– 4 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek)
– po łyżce ziaren słonecznika, pestek dyni i posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Warzywa i gruszkę obrać. Por przekroić wzdłuż, opłukać, osączyć i cienko pokroić w półkrążki. Marchewkę opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z porem, posolić i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z porem i marchewką. Gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce do jarzyn, polać sokiem z cytryny i dodać do warzyw. Sałatkę polać oliwą wymieszaną z cukrem oraz pieprzem. Przed podaniem posypać nasionami i zieleniną.

 

mm