Sałatka z marchewki i gruszki czyli Poranek w Sztokholmie

23 marca 2014,
dodał: Dorota
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

– 2 twarde gruszki
– 2 marchewki
– 2 cebule
– 20 dkg białej części pora
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– 4 łyżki oliwy
– szczypta cukru, sól, pieprz

Do przybrania:

– 4 łyżki posiekanej zieleniny (pietruszka, koperek, szczypiorek)
– po łyżce ziaren słonecznika, pestek dyni i posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Warzywa i gruszkę obrać. Por przekroić wzdłuż, opłukać, osączyć i cienko pokroić w półkrążki. Marchewkę opłukać, zetrzeć na tarce do jarzyn, wymieszać z porem, posolić i odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę drobno posiekać, wymieszać z porem i marchewką. Gruszkę oczyścić z gniazda nasiennego, zetrzeć na tarce do jarzyn, polać sokiem z cytryny i dodać do warzyw. Sałatkę polać oliwą wymieszaną z cukrem oraz pieprzem. Przed podaniem posypać nasionami i zieleniną.

 

mm



FORUM - bieżące dyskusje

Uzbekistan i Kazachstan
Jakoś mnie tam nie ciągnie - wolę bardziej cywilizowane miejsca....
kąpiel noworodka
Szare mydlo jest najlepsze, ale dziś mamy Ci nie docenią bo jest zbyt...
Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...