Pora na chłodnik

6 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Na jaką zupę masz ochotę w letnie upalne popołudnie: smaczną, ale gorąca pomidorową czy też orzeźwiający, zimny chłodnik? Obecnie wybór chłodników jest ogromny, znany nam chłodnik litewski – zresztą bardzo smaczny to tylko jedna z propozycji na upalny obiad. Jest też ogromna grupa chłodników z pomidorów, awokado i innych warzyw. Zobaczcie przepisy naszych czytelników i sami spróbujcie wykonać pyszny, zdrowy i chłodny smakołyk na letni obiad: Wszystkie przepisy znajdziesz TUTAJ

Chłodnik litewski

  • 1,5 l maślanki lub kefiru
  • pęczek botwinki
  • 100 ml  gęstej śmietany 12 %
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 3  obrane ogórki gruntowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki (płaskie) cukru,
  • sól do smaku i pieprz

Chłodnik z boćwiną na włoszczyźnie

Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobych oczkach  na drobne wiórki. Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz. Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na  w cienkie paseczki.

Składniki:

  • 30 g włoszczyzny bez kapusty
  • 100 g boćwiny
  • 250 ml (1 szklanka) mleka 0,5%
  • 50 ml śmietany 18%
  • 50 g ogórka zielonego
  • 10 g koperku
  • 10 g szczypiorku
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru
  • woda
Włoszczyznę umyć, obrać i zetrzeć na tarce, ugotować. Boćwinę dokładnie umyć pod bieżąca wodą, pokroić w paski, ugotować. Ogórek zetrzeć na tarce. Jajko ugotować na twardo. Wszystkie składniki połączyć, dodać śmietanę, koper i  szczypiorek; podawać schłodzony.
dodała: Marta

Taki chłodnik doskonale orzeźwi w  upalny dzień… Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty…

Składniki

  • na 4 porcje:
  • 1 dość duży, świeży ogórek szklarniowy (albo 4 mniejsze, gruntowe)
  • 1 duża, dojrzała gruszka
  • 2 szklanki mleka
  • 4-5 łyżek gęstego jogurtu albo śmietany 18%
  • 1 mała łyżeczka soku z cytryny
  • dwie łyżki posiekanych listków świeżej mięty
  • do smaku: odrobina soli, pieprz mielony
  • kilka kropelek Tabasco (niekoniecznie)
Ogórka i gruszkę umyć, gruszkę obrać ze skórki i wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ogórka zostawić ze skórką, jeśli ma już wykształcone pesteczki to usunąć środek łyżeczką, pozostały miąższ pokroić w kostkę. Do wysokiego naczynia przełożyć gruszkę, ogórka, wlać mleko i jogurt/śmietanę, dodać 1 łyżkę mięty i zmiksować. Następnie doprawić odrobinką soli i  mielonego pieprzu, można dodać kilka kropli Tabasco. Jeżeli wszystkie składniki użyte do przygotowania były dobrze schłodzone to możemy podawać od razu, ale lepiej jest odstawić chłodnik na kilka godzin do lodówki. (inspiracja: kuchnia.tv)

file1259077469

dodała: Pyza

Chłodnik z awokado

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek soku z limonki
  • 0,5 litra bulionu
  • 25 dag naturalnego jogurtu
  • sól, pieprz kajeński
  • strąk chili
  • 12 dag chipsów tortilla
  • plasterki limonki do dekoracji

Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, czosnek można tez przecisnąć przez praskę, awokado pokroić na połówki i usunąc pestki, obrać ze skórki. Jedną połówkę awokado drobno pokroić i wymieszać z  łyżką soku z limonki, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe połówki awokado zmiksować z resztą soku z limonki, połową bulionu, cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem i schłodzić w lodówce gotową zupę. Strąk chili umyć, rozkroić i usunąć gniazda nasienne, pociąć w cienkie krążki, chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami chili i  limonki, podawać z chipsami.

KolorowaPani

Jest upał? Macie ochotę na lekką, owocową zupę? Tę przyrządza się błyskawicznie a smakuje…rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie! Zimą można ją podać aby przypomnieć sobie letni czas, wykorzystując brzoskwinie mrożone albo z puszki.

Składniki

  • na 1 porcję:
  • 1 duża, dojrzała brzoskwinia
  • 0,5 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki śmietany jogurtowej 9% (można dać inną)
  • 1 płaska łyżeczka cukru (jeśli owoc jest bardzo słodki, można zrezygnować z  cukru)
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki cynamonowych grzaneczek
  • 1 łyżka posiekanej, kandyzowanej żurawiny
Brzoskwinia musi być bardzo dojrzała a mleko i śmietana baaardzo zimne! Owoc sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Przekładamy do wysokiego naczynia, wlewamy sok z cytryny, mleko, śmietanę, dodajemy cukier i  miksujemy. Przelewamy na schłodzony (wystarczy kilka minut w zamrażalniku) talerz lub do miseczki, posypujemy cynamonowymi grzaneczkami i suszoną żurawiną, i natychmiast podajemy. Można oprószyć odrobinką cukrem pudrem. Prawda, że szybko się robi? Pyszny chłodnik na upalny dzień!

file1259067116

nad. Pyza

Gazpacho:

  • 1 l soku pomidorowego
  • 1/2 l soku wielowarzywnego z pomidorami
  • 4 pomidory bez skórki
  • 2 ogórki
  • 2 zielone papryki
  • 2 cebule (najlepiej dymki ze szczypiorem)
  • 2 przetarte ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy
  • tabasco, sól, pieprz, koper

Kartony z sokami schłodzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać do soków, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tabasco i oliwą, wymieszać. Można dokwasić octem balsamico lub ogórkami małosolnymi. Wierzch zupy posypać koprem. Całość ponownie schłodzić.

Joanna