Na jaką zupę masz ochotę w letnie upalne popołudnie: smaczną, ale gorąca pomidorową czy też orzeźwiający, zimny chłodnik? Obecnie wybór chłodników jest ogromny, znany nam chłodnik litewski – zresztą bardzo smaczny to tylko jedna z propozycji na upalny obiad. Jest też ogromna grupa chłodników z pomidorów, awokado i innych warzyw. Zobaczcie przepisy naszych czytelników i sami spróbujcie wykonać pyszny, zdrowy i chłodny smakołyk na letni obiad: Wszystkie przepisy znajdziesz TUTAJ
Chłodnik litewski
- 1,5 l maślanki lub kefiru
- pęczek botwinki
- 100 ml gęstej śmietany 12 %
- 1 pęczek posiekanego koperku,
- 3 obrane ogórki gruntowe,
- 3 ugotowane na twardo jajka,
- 1 pęczek rzodkiewek,
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
- 2 łyżki (płaskie) cukru,
- sól do smaku i pieprz
Chłodnik z boćwiną na włoszczyźnie
Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobych oczkach na drobne wiórki. Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić i popieprzyć do smaku. Wstawić do lodówki na min 2 godz. Można dodać 5 dag szynki pokrojonej na w cienkie paseczki.
Składniki:
- 30 g włoszczyzny bez kapusty
- 100 g boćwiny
- 250 ml (1 szklanka) mleka 0,5%
- 50 ml śmietany 18%
- 50 g ogórka zielonego
- 10 g koperku
- 10 g szczypiorku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
- woda
Taki chłodnik doskonale orzeźwi w upalny dzień… Podawać mocno schłodzony na schłodzonych talerzach posypany listkami mięty…
Składniki
- na 4 porcje:
- 1 dość duży, świeży ogórek szklarniowy (albo 4 mniejsze, gruntowe)
- 1 duża, dojrzała gruszka
- 2 szklanki mleka
- 4-5 łyżek gęstego jogurtu albo śmietany 18%
- 1 mała łyżeczka soku z cytryny
- dwie łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- do smaku: odrobina soli, pieprz mielony
- kilka kropelek Tabasco (niekoniecznie)
dodała: Pyza
Chłodnik z awokado
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 dojrzałe awokado
- 5 łyżek soku z limonki
- 0,5 litra bulionu
- 25 dag naturalnego jogurtu
- sól, pieprz kajeński
- strąk chili
- 12 dag chipsów tortilla
- plasterki limonki do dekoracji
Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać, czosnek można tez przecisnąć przez praskę, awokado pokroić na połówki i usunąc pestki, obrać ze skórki. Jedną połówkę awokado drobno pokroić i wymieszać z łyżką soku z limonki, odstawić w chłodne miejsce. Pozostałe połówki awokado zmiksować z resztą soku z limonki, połową bulionu, cebulą i czosnkiem. Dodać bulion, przyprawić solą i pieprzem i schłodzić w lodówce gotową zupę. Strąk chili umyć, rozkroić i usunąć gniazda nasienne, pociąć w cienkie krążki, chłodnik przelać do miseczek, udekorować plasterkami chili i limonki, podawać z chipsami.
KolorowaPani
Jest upał? Macie ochotę na lekką, owocową zupę? Tę przyrządza się błyskawicznie a smakuje…rewelacyjnie! Spróbujcie koniecznie! Zimą można ją podać aby przypomnieć sobie letni czas, wykorzystując brzoskwinie mrożone albo z puszki.
Składniki
- na 1 porcję:
- 1 duża, dojrzała brzoskwinia
- 0,5 szklanki mleka
- 2-3 łyżki śmietany jogurtowej 9% (można dać inną)
- 1 płaska łyżeczka cukru (jeśli owoc jest bardzo słodki, można zrezygnować z cukru)
- 0,5 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżki cynamonowych grzaneczek
- 1 łyżka posiekanej, kandyzowanej żurawiny
nad. Pyza
Gazpacho:
- 1 l soku pomidorowego
- 1/2 l soku wielowarzywnego z pomidorami
- 4 pomidory bez skórki
- 2 ogórki
- 2 zielone papryki
- 2 cebule (najlepiej dymki ze szczypiorem)
- 2 przetarte ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy
- tabasco, sól, pieprz, koper
Kartony z sokami schłodzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę. Dodać do soków, przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tabasco i oliwą, wymieszać. Można dokwasić octem balsamico lub ogórkami małosolnymi. Wierzch zupy posypać koprem. Całość ponownie schłodzić.
Joanna