Popyt na zdrową żywność

20 czerwca 2016, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Z roku na rok zwiększa się zainteresowanie żywnością ekologiczna, a coraz bardziej świadomi konsumenci szukają na rynku konkretnych, certyfikowanych produktów, których proces wytwarzania jest kontrolowany i dokumentowany. Głównym celem producentów ekologicznych produktów spożywczych jest wytwarzanie żywności z zachowaniem najwyższej jakości biologicznej surowców pochodzących z gospodarstw działających w oparciu o ściśle określone standardy, położonych w terenach niezanieczyszczonych i stale monitorowanych przez niezależne organizacje (również certyfikujące). Co jeść i gdzie to kupować?

zyw

Ekologiczne, czyli jakie?

Kupując jakąkolwiek żywność powinniśmy uważnie czytać etykiety. Wszystkie produkty ekologiczne oferowane indywidualnym konsumentom powinny być zapakowane w opakowania jednostkowe i szczegółowo opisane (na etykietach) oraz ewentualnie dodatkowo oznakowane (odpowiednimi certyfikatami, bądź normami). Wyjątkiem są produkty ekologiczne kupowane bezpośrednio od rolnika – pod warunkiem jednak, że ów rolnik posiada aktualny certyfikat, na którym są wymienione produkty żywnościowe, które obecnie produkuje i sprzedaje (podobna zasada obowiązuje sklepy handlujące ekologiczną żywnością w tzw. „luzie”). Jakich informacji szukać na etykietach? Oprócz standardowych: nazwy produktu, nazwy i adresu producenta, nazwy i numeru upoważnionej jednostki certyfikującej (dotyczy żywności ekologicznej), daty produkcji oraz daty przydatności do spożycia – na etykiecie mogą pojawić się m.in.: unijne logo rolnictwa ekologicznego oraz konkretne znaki i numery certyfikatów (np. PL-EKO-01). Ekologiczna żywność to produkty, które były nadzorowane podczas całego procesu produkcji i przygotowywania lub przetwarzania. Technologia używana w toku produkcji jest dobierana tak, by zachować jak najlepszy (czyli jak najmniej zmieniony!) skład produktu: zawartość poszczególnych wartości odżywczych, witamin i minerałów. W przetwórstwie ekologicznym nie stosuje się substancji sztucznych: barwników, emulgatorów, konserwantów itp. Zdrowa żywność to jednak nie wyłącznie żywność ekologiczna, ale również ta specjalnie wyselekcjonowana, dedykowane konkretnym konsumentom (np. będącym na dietach: bezglutenowej, bezlaktozowej, czy diabetycznej) oraz tzw. superfood (żywność posiadająca w swoim składzie składniki wyjątkowo cenne dla organizmu człowieka), czy żywność funkcjonalną (produkty spożywcze wzbogacone w dodatkowe substancje odżywcze).

Idziemy na zakupy!

Zdrowe, racjonalne odżywianie to bezdyskusyjna inwestycja w przyszłość swoją i swoich najbliższych. Długość ludzkiego życia stale się wydłuża, ale równocześnie zmagamy się z coraz większą ilością chorób, które w dużej mierze są wynikiem złej diety opartej na produktach wysoko przetwarzanych. Przyjmuje się, że zdrowe produkty spożywcze wytwarzane metodami ekologicznymi są średnio o 20-30% droższe od ich przemysłowych odpowiedników. Warto jednak poszukać sklepów i dostawców, którzy oferują zdrową żywność w rozsądnych i konkurencyjnych cenach. Jeżeli tradycyjny, lokalny rynek nie jest w stanie zaspokoić naszych potrzeb i oczekiwań – zaglądnijmy do sklepów internetowych.

tomatoes-1280859_1280

Taki sprawdzony sklep ze zdrową żywnością to na przykład ekosfera24.pl. Na wyróżnienie zasługuje tutaj bardzo duży (i stale poszerzany) wybór produktów spożywczych z różnych segmentów, w którym bez problemu można odnaleźć interesujące nas artykuły (asortyment ułożony jest w czytelne i dobrze opisane kategorie) oraz dobre ceny. Na wirtualnych półkach znajdziemy również ekologiczne i naturalne kosmetyki i środki czystości.

 

 

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz