Pomysły na dania z grilla z cydrem

16 lipca 2013, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Cydr coraz częściej jest towarzyszem letniego grillowania, zarówno w roli lekkiego trunku, który orzeźwia w upalne wieczory, jak i dodatku do przyrządzanych dań. W zależności od upodobań możemy sięgnąć po wytrawną lub słodką wersję napoju i na jego bazie przygotować sos lub marynatę go grillowanych potraw. Jak to zrobić?

SOS CYDROWO-CEBULOWY

Składniki:
5-6 łyżek oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego)
2 ząbki czosnku
5 posiekanych cebul
500 ml cydru
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
W rondlu podgrzej olej, wsyp posiekaną cebulę. Smaż, aż się zrumieni, pamiętając o częstym mieszaniu. Dodaj rozdrobniony czosnek i podgrzewaj jeszcze przez 1-2 minuty. Do całości dolej cydr. Gotuj na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także ulubione zioła czy przyprawę do grillowanego mięsa.

Summer barbeque chicken with green lettuce salad

CYDROWO-MUSZTARDOWA MARYNATA DO MIĘS

Składniki:
500 ml cydru
sok z jednej cytryny
2 łyżeczki musztardy
3-4 łyżeczki posiekanych ziół, np. tymianku, bazylii
3-4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj w głębokim naczyniu, a następnie umieść w nim wybrane mięso (np. filety z kurczaka). Wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie mięso jest gotowe do grillowania.

Smacznego!

Więcej ciekawych przepisów i nie tylko znajdziesz na www.krainacydru.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...