Pomysłowe przepisy na dania z grilla według KAMIS!
KAMIS GRILL
Zielona sałatka z grillowanych warzyw
Główka sałaty rzymskiej
Pęczek szparagów
Pęczek dymki
4 łyżki oleju
Na sos:
2 łyżeczki miodu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka octu winnego
Sok z połowy cytryny
Przyprawa grill klasyczny KAMIS
Sos Sałatkowy Prowansalski KAMIS Fit up!
Warzywa umyć, osuszyć. Szparagi obrać. Sałatę pokroić na ćwiartki, cebulki i szparagi na pół. Warzywa ułożyć na półmisku i polać marynatą przygotowaną z oleju wymieszanego z przyprawą Kamis Grill Klasyczny. Piec warzywa na grillu z obu stron po 3-4 minuty. Miód wymieszać z oliwą, octem i sokiem z cytryny. Doprawić przyprawą Sos Sałatkowy Prowansalski KAMIS Fit up! Dodać zmiażdżony czosnek i wymieszać. Powstałym sosem zalać warzywa.
Roladki z grillowanej cukinii z serem kozim i suszonymi pomidorami
1 cukinia
8 suszonych pomidorów
200 g koziego serka
1 ząbek czosnku
Sos Tzatziki KAMIS
Cukinię pokroić na cienkie plasterki. Można zrobić to nożem lub obierakiem do jarzyn. Plastry cukinii ułożyć na rozgrzanym grillu i zgrillować z obu stron. Ser wymieszać z przepuszczonym przez praską czosnkiem i przyprawą Tzatziki KAMIS. Pomidorki poprzekrawać na pół. Plasterek cukinii posmarować cienką warstwą sera, na końcu ułożyć połówkę pomidora. Zrolować, tak, by pomidor został w środku i ułożyć na półmisku.
Marynowany grillowany bakłażan
1 bakłażan
1 ząbek czosnku
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
Kilka pomidorków koktajlowych
Świeży tymianek
Przyprawa Grill klasyczny KAMIS
1 łyżka Mausztardy Sarepskiej KAMIS
Bakłażana pokroić w plastry grubości ok. 5 mm. W moździerzu rozgnieść czosnek, wymieszać go z musztardą i powoli, cały czas mieszając dolewać oliwę. Na koniec dodać sok z cytryny i doprawić przyprawą Grill klasyczny KAMIS. Gotową marynatą zalać bakłażana. Piec na rozgrzanym grillu z obu stron po 2-3 minuty. Upieczone plastry przełożyć do naczynia z pokrywką i odstawić do ostygnięcia. Pomidorki pokroić w plastry. Przełożyć nimi ostudzone plastry bakłażana, udekorować tymiankiem i podawać.
Szaszłyki z krewetek na rozmarynie
300 g krewetek
3 łyżki oleju
Sok z połowy cytryny
Gałązki rozmarynu lub patyczki do szaszłyków
Przyprawa Grill ziołowy KAMIS
Olej wymieszać z przyprawą Grill ziołowy KAMIS i sokiem z cytryny. Krewetki nadziać na gałązki lub patyczki i posmarować marynatą. Położyć na rozgrzanym ruszcie i piec po 3-4 minuty z obu stron. W czasie pieczenia smarować szaszłyki marynatą.
Ryba w liściach winogron – Kamis Grill Klasyczny
Około 400 g sprawionych ryb morskich na przykład sardynki lub makrele
Kilka listków tymianku
Plastry cytryny
Marynowane w solance liście winogron
2 łyżki oleju
Bawełniany sznurek do przewiązania
Przyprawa Grill Klasyczny KAMIS
Olej wymieszać z przyprawą Grill klasyczny KAMIS i posmarować nim ryby wewnątrz i na zewnątrz. Do środka włożyć plastry cytryny i gałązki tymianku. Ryby owinąć liśćmi i przewiązać bawełnianym sznurkiem. Piec na rozgrzanym ruszcie po około 8 minut (w zależności od wielkości ryby).
W tym czasie liście się mocno przypieką, a ryba pozostanie soczysta.
Rybne pakieciki z niespodzianką (pieczone w pergaminie, z papryką, oliwkami i cytryną)
Około 200 g filetów z ryby na przykład dorsz
Kilka plastrów limonki
Pokrojona papryka chili
Pokrojona w duże kawałki dymka
Oliwki
Suszone pomidory
Oliwa z oliwek
Przyprawa Grill Ziołowy KAMIS
Dodatkowo pergamin i folia aluminiowa
Pergamin i folię przyciąć na kwadraty tej samej długości. Na środku ułożyć rybę i resztę dodatków. Zawinąć najpierw w pergamin, następnie w folię i ułożyć na dobrze rozgrzanym ruszcie. Piec około 20 minut.
Drobiowe szaszłyki na trawie cytrynowej
200 g piersi z kurczaka
1 łyżka miodu
2 łyżki oleju
sok z 1 limonki lub cytryny
dodatkowo wcześniej namoczona w wodzie trawa cytrynowa lub patyczki do szaszłyków
Przyprawa KAMIS Grill Szaszłyki
Mięso pokroić na długie paski szerokości około 1 cm. Zalać mieszanką miodu, oleju i soku z limonki. Dodać przyprawę KAMIS Grill Szaszłyki. Wymieszać, a następnie nadziewać na trawę lub patyczki do szaszłyków. Piec na dobrze rozgrzanym grillu po 5-6 minut z każdej strony.
Ziołowe kotleciki z ogórkowym dipem
500 g mielonej wieprzowiny
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 cebuli
Natka pietruszki
Przyprawa Grill Ziołowy KAMIS
Dip:
100 g fety
100 ml jogurtu naturalnego
2 ogórki gruntowe
Przyprawa do twarożku KAMIS Fit up!
Wymieszać mięsa z przyprawą Grill Ziołowy KAMIS, pieprzem i kminkiem. Dodać drobno pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Formować podłużne kotleciki. Piec
ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu.
Fetę rozkruszyć widelcem, wymieszać z jogurtem. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z masą serową. Doprawić przyprawą do twarożku KAMIS Fit up! Podawać z kotlecikami.
Marynowane filety z kurczaka
2 filety z kurczaka
150 ml jogurtu naturalnego
1 łyżka musztardy rosyjskiej KAMIS
Przyprawa do drobiu KAMIS Fit up!
Filety umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Jogurt wymieszać z musztardą i przyprawą do drobiu KAMIS Fit up! Powstałą marynatą zalać mięso i odstawić na pół godziny. Następnie grillować z obu po około 5 minut. Podawać z sałatką z rukoli i pomidorów.
Kolorowe patyczki z kiełbasek i pomidorków cherry
4 kiełbaski jagnięce, ewentualnie z cielęciny
Pomidorki koktajlowe
Małe cebulki
Żółta papryka
3 łyżki oleju
Przyprawa KAMIS Grill Szaszłyki
dodatkowo patyczki do szaszłyków
Kiełbaski i paprykę pokroić na kawałki. Na patyczki nadziewać składniki szaszłyków. Olej wymieszać z przyprawą KAMIS Grill Szaszłyki i polać nim szaszłyki. Opiekać na grillu po 4 minuty z każdej strony.