Pomysłowe owocowe szaszłyki Mikado z czekoladą
Lato, jak żadna inna pora sprzyja spotkaniom na świeżym powietrzu, rodzinnym grillom czy imprezom w ogrodzie. Nie ma lepszych okazji na wypróbowanie fantazyjnych pomysłów kulinarnych na potrawy, które prócz niezwykłej prostoty przygotowania są jednocześnie smaczne i inspirujące. Prostych przepisów na ciekawe przekąski, które mogą stać się kulinarnymi mini-dziełami sztuki, ku zadowoleniu miłośników dobrego, sycącego zmysły jedzenia, jest coraz więcej. Do ich wciąż rosnącego grona dołączamy kolejny, przepis na owocowe szaszłyki na słodko z jadalnym patyczkiem, które nie tylko będą świetnie smakować ale także zaskoczą i ucieszą oczy gości.
Składniki:
*owoce sezonowe, np. truskawki, maliny, *pianki typu marshmallow, *roztopiona w kąpieli wodnej czekolada biała Toblerone, *dekoracyjne posypki do ciast, *paluszki w czekoladzie Mikado
Przygotowanie:
Umyć i osuszyć owoce, część z nich zamoczyć w roztopionej czekoladzie i obkleić posypką. Ostrym nożykiem naciąć otwór na poszczególnych składnikach ,,szaszłyka” i nabijać je na paluszki w czekoladzie Mikado. Gotowe! Tego typu przekąski najlepiej serwować schłodzone a staną się wtedy przepysznym zamiennikiem tradycyjnych lodów, urozmaicając kulinarnie spotkania w gronie najbliższych.
Smacznego! www.indexfood.pl