Pomysł na zapiekane warzywa
Porcja dla 4 osób – 175 kcal na porcję, zawartość tłuszczu, to jedynie 5 gram
- 25 g masła (plus odrobina do wysmarowania formy)
- 1 łyżeczka stołowa oleju roślinnego
- mały ząbek czosnku, drobno posiekany lub roztarty
- drobno posiekana, mała cebula
- 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
- 1 łodyga selera naciowego posiekana w plasterki
- 350 g obranych ziemniaków
- 5 pieczarek
- pół zielonej papryki
- odrobina kostki bulionowej
- 75 ml wrzącej wody
- świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
- sól i pieprz do smaku
Rozgrzej piekarnik do 190 st.C. Żaroodporne naczynie o pojemności 1,1l wysmaruj masłem.
Na patelni rozgrzej olej wraz z połową masła. Dodaj czosnek, cebulę, marchew i selera. Smaż około 8 min mieszając dość często, do momentu, gdy warzywa zmiękną i lekko zrumienią się. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i wyłóż nimi dno
Kotkę bulionową rozpuść we wrzątku i polej nią warzywa. Na samej górze ułóż drobno pokrojoną resztę masła, przykryj naczynie i piecz w piekarniku przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez dalsze 20 min. lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie, zrumienione na złoto i lekko chrupiące na brzegach.
Podawaj gorące posypane z wierzchu posiekaną natką pietruszki.