Pomysł na zapiekane warzywa

8 grudnia 2011, dodał: dietetyk medyczny
Artykuł zewnętrzny

Porcja dla 4 osób – 175 kcal na porcję, zawartość tłuszczu, to jedynie 5 gram

  • 25 g masła (plus odrobina do wysmarowania formy)
  • 1 łyżeczka stołowa oleju roślinnego
  • mały ząbek czosnku, drobno posiekany lub roztarty
  • drobno posiekana, mała cebula
  • 2 średnie marchewki pokrojone w talarki
  • 1 łodyga selera naciowego posiekana w plasterki
  • 350 g obranych ziemniaków
  • 5 pieczarek
  • pół zielonej papryki
  • odrobina kostki bulionowej
  • 75 ml wrzącej wody
  • świeżo posiekana natka pietruszki do przybrania
  • sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 190 st.C. Żaroodporne naczynie o pojemności 1,1l wysmaruj masłem.
Na patelni rozgrzej olej wraz z połową masła. Dodaj czosnek, cebulę, marchew i selera. Smaż około 8 min mieszając dość często, do momentu, gdy warzywa zmiękną i lekko zrumienią się. Pokrój ziemniaki w cienkie plasterki i wyłóż nimi dno naczynia żaroodpornego. Na warstwę ziemniaków nałóż połowę podsmażonych warzyw, na to nałóż pokrojoną paprykę i następną warstwę ziemniaków, przykryj pokrojonymi pieczarkami oraz posyp ziołami.

Kotkę bulionową rozpuść we wrzątku i polej nią warzywa. Na samej górze ułóż drobno pokrojoną resztę masła, przykryj naczynie i piecz w piekarniku przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i kontynuuj pieczenie przez dalsze 20 min. lub do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie, zrumienione na złoto i lekko chrupiące na brzegach.
Podawaj gorące posypane z wierzchu posiekaną natką pietruszki.