Pomylone ruskie pierogi

22 października 2010,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Jak to czasem pomyłka wychodzi na dobre .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • sól
  • 20 dag białego sera
  • 30 dag ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej z pestek winogron
  • 2 łyżki masła
  • pieprz mielony

file1287763805

Przygotować farsz – z przepuszczonych przez praskę ziemniaków ( lub dobrze utłuczonych ) z serem i usmażoną na złoto na 2 łyżkach oleju cebulą . Doprawić do smaku solą i pieprzem .

Wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę, lekko osolić  i wymieszać łyżką .Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .Ciasto wałkować podsypując mąką i wycinać szklanką kółka ( powinno wyjść ok 25 – zależy jak grube ciasto lubimy) .

Na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka. Układać na wysypanej mąka tacce.( Lepiłam taką ,,zlepiarką do pierogów – pojedynczych – nie wiem jak ją nazwać )

W głębokiej patelni rozgrzać olej  z masłem ( jak do głębokiego smażenia ). Kłaść pierożki i smażyć na rumiano przewracając na drugą stronę ( ja robie to dwoma widelcami ) .Wychodzą kruche ni to pierożki ni to paszteciki .

Jak już pisałam zrobiłam je przez przypadek- tzn. robiłam w ten sposób z mięsem z kapustą albo z grzybami – ruskich nie .

Przygotowywałam pierogi na zapas  z mięsem i ruskie . Garnek z wodą był nastawiony a chciałam żebyśmy zjadły obiad zanim zabiorę się za studzenie i mrożenie . Pomyślałam , że kilka z mięsem podsmażę i podam z barszczykiem do popicia .Tyle że tacki mi się pomyliły i zaczęłam smażyć ruskie .Byłam z lekka przerażona co to wyjdzie.

Wyszło coś bardzo smacznego ( nie potrzebnie krasiłam podsmażoną cebulką ) – są pyszne same z siebie. Uważam , że można je podawać z kremowymi zupami- cebulową , bulionem , barszczem do popicia.



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.