Pomidorowy inaczej. Dodaj keczup i sprawdź różnicę

15 stycznia 2025, dodał: Ewelina Szadkowska

Ketchup to chyba najbardziej popularny na świecie sos. Słodki, gęsty, pomidorowy, często z dodatkiem ziół. Zwykle używamy go jako dodatek do gotowych dań, ale warto wypróbować ketchup w nowej roli. Odrobina tego sosu może odmienić tradycyjną pomidorówkę i wzbogacić jej smak. Co jeszcze możemy dodać do tradycyjnej receptury, żeby odkryć nowe warianty ukochanej przez Polaków zupy pomidorowej?

pomidorowa z keczupem

Na pomidorową każdy ma swój pomysł. Ile kuchni, tyle wersji. Na bulionie warzywnym, na niedzielnym rosole, z makaronem albo z ryżem, w wersji kremowej z grzankami, z pomidorów świeżych, pomidorów z puszki, passaty, koncentratu, przecieru, z dodatkiem pomidorów suszonych albo pieczonych, ze śmietaną albo oliwą. To jedna z tych zup, z którymi możemy dowolnie eksperymentować i zazwyczaj są to eksperymenty udane, prowadzące do pysznych odkryć nowych wymiarów tego samego dania.

Jednym z pomysłów na urozmaicenie smaku pomidorówki jest dodanie do niej kilku łyżek ketchupu. Wybierzmy w tym celu ketchup naprawdę dobrej jakości. Dobrze, żeby miał niską zawartość cukru i był bez dodatku konserwantów. Na 100 g gotowego produktu powinno być użyte ponad 200 g pomidorów. Im więcej, tym lepiej. Wystrzegajmy się też ketchupów zagęszczanych skrobią, która ma za zadanie zagęścić konsystencję, aby ukryć przed konsumentem niską zawartość pomidorów.

Wypróbuj przepis na pomidorową z dodatkiem ketchupu

Składniki:

1,5 litra bulionu mięsnego lub warzywnego,
2 ząbki czosnku,
1 puszka krojonych pomidorów,
400 ml passaty pomidorowej,
1 marchewka,
cebula,
oliwa z oliwek,
4 łyżki ketchupu,
sól i pieprz,
świeża lub suszona bazylia
opcjonalnie śmietana.

Jeśli chcesz przyrządzić bulion samodzielnie, ugotuj go na bazie tych warzyw: marchew, korzeń pietruszki, seler, por, cebula. Jeśli wolisz bulion mięsny, ugotuj kości wołowe lub dowolnie wybrane mięso i w takim wywarze zagotuj warzywa.

Przygotowanie:
Marchewkę kroimy na pół i następnie w półkrążki. Wrzucamy do bulionu i kiedy zaczyna się gotować czekamy około 10 minut, dodajemy krojone pomidory z puszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tym czasie kroimy cebulę na drobną kostkę, a następnie na gorącej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy. Wrzucamy cebulkę i lekko podsmażamy. Gdy gotująca się marchewka zacznie mięknąć, dodajemy cebulkę razem z oliwą do garnka. Następnie dodajemy passatę i 4 łyżki ketchupu. Dokładnie mieszamy i pozwalamy składnikom gotować się jeszcze kilka minut. Ugotowaną zupę blendujemy dokładnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy bazylią i ewentualnie zabielamy śmietaną. Serwujemy z dowolnym dodatkiem: pieczywo, grzanki, makaron, ryż.

Ten wariant pomidorowej pozwoli cieszyć się smakiem w nowej odsłonie. Spróbuj też urozmaicić ten przepis według własnego uznania i dodać ketchup do wersji ze świeżych pomidorów albo do przepisu, z którego zwykle korzystasz. Możliwości jest wiele, a warto spróbować od czasu do czasu czegoś nowego.



FORUM - bieżące dyskusje

Kraków
Chętnie poznam kogoś spod Krakowa na wspólne wypady do tego miasta.
Zakupy większych ilości z rabatami…
Polecam zakupy podczas akcji promocyjnych np. przy sezonowej wymianie towaru w sklepach.
Oczepiny
Już rzadko są takie prawdziwe oczepiny, raczej ogranicza się to do zjedzenia tortu :)
Jak przygotować piersi do karmienia…
Może jakiś masaż powoduje, że piersi są bardziej odporne, ale poza tym...