Pomidorowy Jaś
Artykuł zewnętrzny
Możecie mówić, że to fasolka po bretońsku albo bretończyk po fasolsku…dla mnie to po prostu pomidorowy Jaś.
Składniki
- 50 dkg fasoli Jaś
- 20 dkg cienkiej, chudej kiełbasy
- 10 dkg chudego wędzonego boczku
- 1 cebula
- 5 dużych ząbków czosnku
- 5-6 dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- 1/2 łyżeczki ziołowej mieszanki prowansalskiej
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
- sól, ok. 1 łyżeczki
- 2 łyżki oleju
Opis przygotowania
Fasolę, jeśli jest zeszłoroczna i sucha, zalewamy zimną wodą i odstawiamy, aby napęczniała, na całą noc. Teraz, w sezonie, kiedy jest świeża, nie musimy tego robić, wystarczy po prostu zalać wodą i od razu gotować, dodając tylko liście laurowe. Gotujemy ją aż będzie prawie miękka. Kiedy fasola się gotuje sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, kiedy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy i przekładamy zawartość patelni do podgotowanej fasoli. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i zioła. Dusimy aż fasola będzie miękka. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Fasolę soli się dopiero pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ skórka okrywająca ziarno nie mięknie w kontakcie ze słonym. Ja nie zagęszczam sosu mąką, ale jeśli ktoś lubi bardzo gęsto…