Pomidorowy Jaś

30 listopada 2009,
dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Możecie mówić, że to fasolka po bretońsku albo bretończyk po fasolsku…dla mnie to po prostu pomidorowy Jaś.

Składniki

  • 50 dkg fasoli Jaś
  • 20 dkg cienkiej, chudej kiełbasy
  • 10 dkg chudego wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 5 dużych ząbków czosnku
  • 5-6 dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 łyżeczki ziołowej mieszanki prowansalskiej
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • sól, ok. 1 łyżeczki
  • 2 łyżki oleju

Opis przygotowania

Fasolę, jeśli jest zeszłoroczna i sucha, zalewamy zimną wodą i  odstawiamy, aby napęczniała, na całą noc. Teraz, w sezonie, kiedy jest świeża, nie musimy tego robić, wystarczy po prostu zalać wodą i od razu gotować, dodając tylko liście laurowe. Gotujemy ją aż będzie prawie miękka. Kiedy fasola się gotuje sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę i boczek, kiedy się zrumienią dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy i przekładamy zawartość patelni do podgotowanej fasoli. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pomidory i  zioła. Dusimy aż fasola będzie miękka. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Fasolę soli się dopiero pod koniec przygotowywania potrawy, ponieważ skórka okrywająca ziarno nie mięknie w kontakcie ze słonym. Ja nie zagęszczam sosu mąką, ale jeśli ktoś lubi bardzo gęsto…

file1259603911



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.