Pomidorowe śledzie
Artykuł zewnętrzny
½ kg matiasów
½ kg cebuli
15 dkg koncentratu pomidorowego
5 liści laurowych
15 kulek ziela angielskiego
2 łyżki octu spirytusowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu.
1 l wody
Śledzie moczymy przez 2 godziny w zimnej wodzie. Osączamy, kroimy w paski o szerokości ok. 1,5 cm. Cebulę kroimy w pół-plasterki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy ocet, liście, ziele i cukier. Doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy cebulę i gotujemy ją przez 1 minutę, przecedzamy. Pozostawiamy cebulę do ostygnięcia, następnie łączymy ją z koncentratem pomidorowym i pieprzem. Cebulę mieszamy ze śledziami i odstawiamy wszystko do lodówki (najlepiej na noc).
Smacznego!