Pomidorowa z pierożkami Tortelini

26 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomidorowa z pierożkami Tortelini

Najczęściej podajemy zupę pomidorową z ryżem lub makaronem . Ja dla odmiany podaję ją często z pierożkami Tortelini .

 

Czas : 1, 5 godziny

Składniki :
½ kurczaka ( lub ½ kg porcji rosołowej + 30 dag wołowiny rosołowej )
2 marchewki
1 pietruszka
½ małego selera
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 mały przecier pomidorowy
1,5 litra wody
60 sztuk pierożków Tortelini z mięsem
2 łyżki usiekanej natki pietruszki .

Umyć i podzielić na kawałki mięso. Dodać obrane warzywa i przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . W tym czasie ugotować pierożki ( jakieś 8 minut od zagotowania wody ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać rozrobiony w odrobinie wywaru przecier. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować . Na talerzu ułożyć pierożki , zalać gorącą zupą i posypać natką pietruszki .

Jeśli ktoś nie przepada za kupnym Tortelini można zrobić uszka z mięsem z gotowania wywaru.
A jeśli mięso i jarzyny nie zostaną użyte na uszka to po obraniu mięsa od kości można je zmielić razem z warzywami z gotowania i użyć jako farsz do pierogów, krokietów czy naleśników .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...