Pomidorowa z pierożkami Tortelini
Pomidorowa z pierożkami Tortelini
Najczęściej podajemy zupę pomidorową z ryżem lub makaronem . Ja dla odmiany podaję ją często z pierożkami Tortelini .
Czas : 1, 5 godziny
Składniki :
½ kurczaka ( lub ½ kg porcji rosołowej + 30 dag wołowiny rosołowej )
2 marchewki
1 pietruszka
½ małego selera
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 mały przecier pomidorowy
1,5 litra wody
60 sztuk pierożków Tortelini z mięsem
2 łyżki usiekanej natki pietruszki .
Umyć i podzielić na kawałki mięso. Dodać obrane warzywa i przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . W tym czasie ugotować pierożki ( jakieś 8 minut od zagotowania wody ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać rozrobiony w odrobinie wywaru przecier. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować . Na talerzu ułożyć pierożki , zalać gorącą zupą i posypać natką pietruszki .
Jeśli ktoś nie przepada za kupnym Tortelini można zrobić uszka z mięsem z gotowania wywaru.
A jeśli mięso i jarzyny nie zostaną użyte na uszka to po obraniu mięsa od kości można je zmielić razem z warzywami z gotowania i użyć jako farsz do pierogów, krokietów czy naleśników .
nadesłane: Babciagramolka