Pomidorowa z pierożkami Tortelini

26 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Pomidorowa z pierożkami Tortelini

Najczęściej podajemy zupę pomidorową z ryżem lub makaronem . Ja dla odmiany podaję ją często z pierożkami Tortelini .

 

Czas : 1, 5 godziny

Składniki :
½ kurczaka ( lub ½ kg porcji rosołowej + 30 dag wołowiny rosołowej )
2 marchewki
1 pietruszka
½ małego selera
1 cebula
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu drobiowego Knorra
1 kostka bulionu cielęcego Knorra
1 mały przecier pomidorowy
1,5 litra wody
60 sztuk pierożków Tortelini z mięsem
2 łyżki usiekanej natki pietruszki .

Umyć i podzielić na kawałki mięso. Dodać obrane warzywa i przyprawy. Zalać wodą i gotować na małym gazie 1 godzinę . W tym czasie ugotować pierożki ( jakieś 8 minut od zagotowania wody ) . Wyjąć z wywaru mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać rozrobiony w odrobinie wywaru przecier. Wlać do zupy. Wymieszać i zagotować . Na talerzu ułożyć pierożki , zalać gorącą zupą i posypać natką pietruszki .

Jeśli ktoś nie przepada za kupnym Tortelini można zrobić uszka z mięsem z gotowania wywaru.
A jeśli mięso i jarzyny nie zostaną użyte na uszka to po obraniu mięsa od kości można je zmielić razem z warzywami z gotowania i użyć jako farsz do pierogów, krokietów czy naleśników .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

nadprzyrodzone zdolności?
Mój kot kręci się zawsze przy furtce, gdy wracam z pracy. Wyciągam klucze...
próbkomaniaczki i konkursomaniaczki…
Dawno już nie brałam udziału. Kiedyś uwielbiałam konkursy, a potem jakoś przestałam brać...
Walka ze stresem
Super! To pole dla nieograniczonej wyobraźni. A czym i na czym malujesz?
Ciasta naszych babć
Mi babcia przede wszystkim kojarzy się z serowymi oponkami, a one z nią....