Pomidorowa z klopsikiem ptaszkiem w makaronowym gniazdku
składniki:
1 litr bulionu warzywnego
koncentrat pomidorowy
marchewka 2 szt
pietruszka, seler, śmietana do zup
2 dag masła
sól, pieprz, cukier
Przygotować bulion,oczyścić warzywa i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Gotować aż warzywka będą miękkie.Włożyc koncentrat pomidorowy,doprawić do smaku.następnie dodać łyżkę śmietany ,rozmieszać i juz nie gotować.Mięso mielone wyrabiamy z jajkiem,dodajemy przyprawę do mięsa mielonego.Dodajemy trochę bułki tartej,formujemy klopsiki i obsmażamy na gorącym tłuszczu.Później dusimy jeszcze z woda i kostką rosołową aby mięso było miękkie.Z klopsików robimy małe ptaszki,oczka z mozzarelli i dodajemy mały kawałek oliwki czarnej.Dziubek robimy z ugotowanej marcheweczki.
Makaron gniazdka gotujemy w osolonej wodzie.
Na talerz układamy gniazdko makaronowe,na gniazdko kładziemy ptaszka i nalewamy zupę.Smacznego.