Pomidorowa z bazylią i curry
Aromatyczna zupka pomidorowa dla miłośników egzotyki .
Czas :1 ½ godziny
Składniki :
¼ kury ( ok. 75 dag )
25 dag wołowiny rosołowej
3 marchewki
1 pietruszka
¼ selera
1 cebula
1/3 pora
3 liście laurowe ( małe )
4 ziela angielskie
magii w płynie
1 przecier pomidorowy 30 % ( 10 dag )
2 łyżki suszonej bazylii ( + jeżeli jest to 1 łyżka świeżej do posypania – jak nie to natka pietruszki )
curry do smaku
1 litr wody
szczypta cukru
Mięso z kury , wołowinę , warzywa , przyprawy zalać zimną wodą . Doprowadzić do wrzenia . Gotować na małym ogniu przez 1 ½ godziny . Wyjąć mięso i warzywa . Wywar przecedzić . Dodać przecier pomidorowy, bazylię . Zagotować .Doprawić maggi , curry i szczyptą cukru .
Posypywać usiekaną świeżą bazylią lub natka pietruszki .
Ja podałam z bawarskimi kluseczkami Spatzle ( kupiłam gotowe )
Mięso obrać od kości i zamrozić na pierogi lub krokiety . Z marchewki , pietruszki i selera zrobić sałatkę po dodaniu pozostałych składników .Lub zrobić z tego mięsa i warzyw po dodaniu upieczonego boczku i usmażonej wątróbki pasztet drobiowy .