Pomidor z pokrzywą i serem

21 maja 2012, dodał: ataga105
Artykuł zewnętrzny

Kolejna propozycja faszerowanego warzywa z grilla. Prosta i łatwa, a w smaku po prostu wyborna. Wygląda także niesamowicie apetycznie, można więc zaskoczyć i domowników i gości. Warto także dodać, że pokrzywa przez większość uważana za chwast, jest wspaniałym i zdrowym dodatkiem kulinarnym.

Składniki:

– duży twardy pomidor
– kilka łyżek sera typu feta
– kilka listków młodej pokrzywy
– przyprawy do smaku
– odrobina oliwy z oliwek
– ząbek czosnku

Przygotowanie:
Pomidora dokładnie umyć i wysuszyć. Odciąć górę tworząc „czapeczkę”. Wydrążyć pomidora (łyżką), tworząc miseczkę. Przygotować farsz z sera feta pokrojonego w drobną kostkę, kilku kropel oliwy, rozgniecionego czosnku i drobno pokrojonych listków pokrzywy. Doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Napełnić pomidora. Grillować razem z czapeczką ok. 15 minut (najlepiej pod przykryciem).
Faszerowany pomidor idealnie pasuje do grillowanych mięs i ryb, a także jest idealną i dekoracyjną samodzielną przystawką. A dodatek pokrzywy naprawdę może pozytywnie zadziwić.
Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...