Pomarańczowa mozaika

17 lipca 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1/2 dużego selera
2 marchewki
1 duże jabłko
1 burak
1/4 szklanki czerwonej cebuli
1/4 szklanki suszonych żurawin
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka wina ryżowego lub białego octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari
1 łyżeczka cukru lub miodu
3 łyżeczki oleju z nasion winogron
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki czarnego sezamu

pestki granatu
chrupiące tosty pszenne
Przygotowanie:
Seler, marchew, jabłko i  buraka umyć, obrać i pokroić w długie paseczki. Połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą. W małej misce wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, ocet winny, tamari i cukier. Powoli dodać olej z nasion winogron, cały czas ubijając. Dosmakować. Wlać sos do warzyw i dobrze wymieszać. Pozostawić na około dziesięć min. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać posypane czarnym sezamem, pestkami granatu i tostami.



FORUM - bieżące dyskusje

Trening na prawidłowy oddech w czas…
Mi pomaga skupienie się w stresie na jakiejś poztywnej myśli, takie oddychanie jakoś...
Zupa buraczkowa z ziemniakami tłucz…
Fajny przepis tylko brak czasu ciągle na takie gotowanie, ja przez pośpiech...
Czego nie jeść przy delikatnym żołą…
Mi szkodzą np. surowe brokuły, próbowałam miksować je w koktajlach i nie daję...
Jak urządzić łazienkę dla osoby sta…
Warto też zadbać o matę antypoślizgową na płytki i do wanny i nie dawać...