Pomarańczowa mozaika
Artykuł zewnętrzny
1/2 dużego selera
2 marchewki
1 duże jabłko
1 burak
1/4 szklanki czerwonej cebuli
1/4 szklanki suszonych żurawin
sok z 1/2 pomarańczy
1 łyżeczka świeżej skórki z pomarańczy
1 łyżeczka wina ryżowego lub białego octu winnego
1 łyżeczka sosu sojowego lub tamari
1 łyżeczka cukru lub miodu
3 łyżeczki oleju z nasion winogron
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki czarnego sezamu
pestki granatu
chrupiące tosty pszenne
chrupiące tosty pszenne
Przygotowanie:
Seler, marchew, jabłko i buraka umyć, obrać i pokroić w długie paseczki. Połączyć z pokrojoną w kostkę cebulą. W małej misce wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, ocet winny, tamari i cukier. Powoli dodać olej z nasion winogron, cały czas ubijając. Dosmakować. Wlać sos do warzyw i dobrze wymieszać. Pozostawić na około dziesięć min. Dodać sól i pieprz do smaku. Podawać posypane czarnym sezamem, pestkami granatu i tostami.