Polish Whisky – dlaczego wybrać whisky Baczewski?

25 listopada 2021, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Whisky Baczewski to wyjątkowy trunek w dość szerokiej ofercie sprzedaży. Warto zapoznać się z charakterystyką takiego napoju alkoholowego jak whisky, a także jego podstawowymi wariantami, zarówno sklasyfikowanymi ze względu na rodzaj, jak i na miejsce oraz region pochodzenia.

whisky baczewski

Rodzaje whisky

W obecnych czasach w sprzedaży można znaleźć dość zróżnicowane rodzaje whisky. Wśród nich bardzo dużą popularnością cieszy się przede wszystkim whisky Baczewski, czyli napój o niepowtarzalnym smaku oraz aromacie. Na pewno zachwyci on gusta nawet najwybredniejszych koneserów mocniejszych alkoholi. Oprócz tego podstawowe rodzaje whisky obejmują następujące warianty:
– single malt, czyli whisky słodowa, której bazę stanowi jęczmień; trunek pochodzi wyłącznie z jednej destylarni i ma dość ostry smak oraz zapach, dlatego powinien być wybierany z rozwagą,
– pure malt, czyli whisky słodowa mieszana, popularnie nazywana blended; trunek tego rodzaju może być wytwarzany w wielu destylarniach, a następnie jest łączony w jeden, co sprawia, że charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz aromatem,
– blended, czyli whisky stanowiące mieszankę różnych rodzajów trunków; wśród nich można wymienić zarówno single malt, jak i pure malt.

Kraj pochodzenia

Whisky to napój, który może mieć również dość zróżnicowane kraje pochodzenia. Baczewski whisky to napój alkoholowy, który powstał na terenie Polski, z czego słynie. „Polish Whisky” brzmi dumnie. Jednak oryginalna whisky z powodzeniem może być produkowana również w innych krajach. Ze względu na kraj pochodzenia podział trunków kształtuje się następująco:
– szkocka whisky, która dojrzewa trzy lata w dębowych beczkach, a jej bazę stanowi słód jęczmienny,
– amerykańska whisky, której czas leżakowania wynosi co najmniej dwa lata i tworzona jest z kukurydzy, pszenicy oraz żyta; można w niej wyczuć fantastyczne owocowe nuty oraz słodkie aromaty,
– irlandzka whisky, która dojrzewa trzy lata i wytwarzana jest ze słodu jęczmiennego; jednak była kilkukrotnie destylowana i jej smak uznaje się za łagodniejszy niż szkockiej whisky,
– japońska whisky, która jest bardzo ostra oraz intensywna w smaku, dlatego nie wszyscy się zdecydują na jej wybór.

Region pochodzenia

Whisky może być względem siebie zróżnicowana również pod względem regionu pochodzenia, dlatego warto zwrócić uwagę na ten fakt podczas zakupu alkoholu. Wiele osób preferuje zakup polskiej whisky marki Baczewski. Jednak ze względu na regiony trunek można sklasyfikować w następujący sposób:
– region Speyside, w którym produkowana jest whisky o bardzo delikatnym smaku oraz owocowych aromatach, co idealnie sprawdzi się wśród wszystkich osób poznających smak tego trunku,
– Highlans, czyli region z whisky o dość dużym zróżnicowaniu rodzajowym,
– Lowlands, czyli region o lekkich oraz orzeźwiających smakach oraz aromatach whisky,
– Islay, czyli region, w którym największą popularnością cieszą się whisky o ostrym oraz intensywnym smaku oraz aromacie, co warto uwzględnić podczas realizowania zakupów.

 

 

 



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz