Polewka piwna w 30 min

6 czerwca 2011, dodał:
Artykuł zewnętrzny

Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu:)

Składniki:

  • 1 litr jasnego piwa
  • szklanka śmietany 30 %
  • gruba kromka razowego chleba
  • bułka
  • 2 żółtka
  • kandyzowana skórka z pomarańczy
  • 70 dag twarogu
  • łyżka masła
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru

Wykonanie:

Bułkę kroję w kostkę i rumienię na maśle. Chleb smażę bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Chleb, cynamon, cukier i skórkę zalewam 1/2 litra zimnej wody i gotuję przez 15 min. Odcedzam. Wlewam szklankę wody i piwo. Śmietanę mieszam z żółtkami i wlewam do zupy. Podgrzewam. Twaróg kroję w dużą kostkę i piekę przez 20 min. w temp. 180 stop. Podaję ją z grzankami.

file1307379912