Polewka piwna w 30 min
Artykuł zewnętrzny
Zupa jest przepyszna i łatwa w przygotowaniu:)
Składniki:
- 1 litr jasnego piwa
- szklanka śmietany 30 %
- gruba kromka razowego chleba
- bułka
- 2 żółtka
- kandyzowana skórka z pomarańczy
- 70 dag twarogu
- łyżka masła
- łyżeczka cynamonu
- łyżka cukru
Wykonanie:
Bułkę kroję w kostkę i rumienię na maśle. Chleb smażę bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Chleb, cynamon, cukier i skórkę zalewam 1/2 litra zimnej wody i gotuję przez 15 min. Odcedzam. Wlewam szklankę wody i piwo. Śmietanę mieszam z żółtkami i wlewam do zupy. Podgrzewam. Twaróg kroję w dużą kostkę i piekę przez 20 min. w temp. 180 stop. Podaję ją z grzankami.