Polędwiczki wieprzowe w sosie z owoców leśnych i granatu

26 listopada 2013,
dodał: Dr Jacobs
Artykuł zewnętrzny

Proponujemy przepis na pyszne danie mięsne z dodatkiem soku z granatu. Danie, oprócz ewidentnych walorów smakowych, jest też bardzo zdrowe, dzięki dodaniu do sosu przefermentowanego soku z granatu. Smak prawdziwego soku z granatu jest cierpki, dodając go jednak do potraw uzyskujemy wykwintny smak, czyniąc je przy okazji zdrowym.

Polifenole zawarte w owocach granatu, poddane procesowi fermentacji (np. GranaFerment Dr. Jacob’s), mają naukowo udowodnione działanie zdrowotne. Picie takiego soku pomaga na liczne schorzenia, jak m.in. miażdżyca czy choroby nowotworowe (rak płuc, okrężnicy, skóry, piersi, czy prostaty). Leczy także procesy zapalne, przeciwdziała infekcjom wirusowym i bakteryjnym, chorobom wątroby, a nawet zmniejsza tworzenie tłuszczu w organizmie do 40 proc.

Do przygotowania polędwiczek wieprzowych w sosie z owoców leśnych i granatu potrzebujemy:

polędwiczki wieprzowe (2szt.)

1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

2 łyżki suszonej żurawiny

2 łyżki jagód ze słoika

2-3 łyżki przefermentowanego soku z owoców granatu (GranaFerment Dr. Jacob’s)

1 łyżeczka miodu

1 mały ząbek czosnku

gałązka świeżego rozmarynu

parę ziaren pieprzu

łyżka masła klarowanego

sól do smaku

Przygotowanie:

Polędwiczki myjemy, osuszamy, kroimy w szersze kawałki, solimy i odstawiamy, aby do pieczenia miały temperaturę pokojową.

W tym czasie w rondelku roztapiamy masło, dodajemy rozgnieciony czosnek, wlewamy wino. Chwilę gotujemy, następnie dodajemy żurawinę, jagody i rozmaryn. Gotujemy dalej ok. 3-5 minut, aż wszystkie aromaty przejdą do wina. Następnie dodajemy miód i wstawiamy z powrotem na ogień. Dorzucamy ziarna pieprzu i solimy do smaku. Sok z granatu dodajemy do lekko ostudzonego już sosu, przed polaniem mięsa.

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra/dół). Kawałki polędwiczki smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron, aż się zarumienią (w zależności od grubości kawałka od 2 do 3 minut z każdej strony). Układamy na wysmarowaną olejem blaszkę, pergamin lub folię aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Po 10 minutach mięso obracamy na drugą stronę.

Kawałki upieczonego mięsa wykładamy na talerz i polewamy sosem.

Smacznego!



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.