Polędwiczki wieprzowe w chrupiącej pierzynce

17 maja 2010, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

• 2 polędwiczki wieprzowe – około pół kilograma
• dwie łyżki musztardy – typu Dijon
• jedna średniej wielkości biała cebula
• miąższ z dwóch bułek kajzerek
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprz
• odrobina tymianku
• odrobina rozmarynu
• pół kostki masła
• sok z połowy cytryny
• łyżka oliwy
• garść posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Polędwiczki smażymy na olejku z dodatkiem masła po 3 minuty z każdej strony, posolić i popieprzyć. Przygotować pierzynkę: cebulkę pokroić w drobniutką kosteczkę, na patelnię, na której smażyło się mięso włożyć dwie łyżki masła, dodać cebulkę, smażyć pół minuty. Po zdjęciu z ognia dodać miąższ z bułek – masa powinna być w miarę wilgotna, doprawić solą, pieprzem i resztą przypraw. Na mięso nałożyć grubą warstwę musztardy z jednej strony, na to nałożyć warstwę nadzienia tworząc pierzynkę. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym  wysmarowanym olejem i zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temp. 180 stopni C. Kiedy pierzynka nabierze złocistego koloru oznacza, że potrawa jest już gotowa.
Sos: na patelni rozgrzać pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodadać sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ziemniaczkami i sałatą lodową.