Polędwiczki wieprzowe. Makaron. Surówka
Artykuł zewnętrzny
Składniki
– 1 polędwiczka wieprzowa;
– 1 niewielka czerwona papryka;
– 1 mała marchewka;
– 3 łodygi selera naciowego;
– 3 łyżki oliwy;
– 1 cebula;
– 1 ząbek czosnku;
– sól;
– pieprz;
– 1 liść laurowy;
– troszeczkę kminku;
– trochę ostrej papryki;
– pół opakowania makaronu muszla;
– pół główki kapusty pekińskiej;
– 1 marchewka;
– 1 jabłko;
– mała cebula;
– sól;
– pieprz;
– majonez.
Sposób przygotowania
- Mięso umyć, oczyścić z błon, pokroić na plastry grubości 1,5 cm, lekko zbić trzonkiem noża. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i na średnim ogniu smażyć po 3 minuty z każdej strony. Następnie na patelnię dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, a także paprykę, marchewkę i seler naciowy pokrojone w słupki. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, kminkiem i dodać liść laurowy. Całość podlać odrobiną wody, delikatnie wymieszać i dusić, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie miękkie i soczyste. W międzyczasie ugotować makaron, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Przygotować surówkę z kapusty pekińskiej. Kapustę umyć, osuszyć i posiekać. Marchew i jabłko umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Cebulkę drobno pokroić. Wszystko razem połączyć, przyprawić solą i pieprzem, dodać majonez do smaku. Dokładnie wymieszać. Następnie przygotowaną surówką napełnić makaron muszelki. Gotowe mięso wyłożyć na talerz, a wokół niego ułożyć makaron, napełniony surówką.