Polędwica duszona z grzybami w miodzie

15 lutego 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Polędwica uduszona z grzybami  w miodzie – pycha .

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 1 duża polędwica wieprzowa lub 2 mniejsze
  • 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
  • 2 łyżeczki miodu
  • 3 łyżki sosu Teriyaki
  • 3 cebule
  • 6 suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
  • 3 jagody jałowca ( rozgniecione )
  • szczypta papryki mielonej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 mini kostka czosnkowa
  • 50 ml czerwonego pól słodkiego wina
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
  • 2 łyżeczki mąki

Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu Teriyaki, oleju, pieprzu, papryki, majeranku, rozkruszonej kostki czosnkowej. Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny.

Na patelni rozgrzać tłuszcz  ( smalec masło ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać do mięsa , grzyby, pokrojoną w piórka  cebulę,  pokrojone w paseczki śliwki, resztę marynaty, jałowiec, wino. Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką. Zagotować. Doprawić sos do smaku.

Podpowiadam, że wino do potraw można przechowywać zamrożone. Ja kupuję raz  na jakiś czas i zamrażam w pojemniczkach do lodu.

file1294128027