Polędwica duszona z grzybami w miodzie
Artykuł zewnętrzny
Polędwica uduszona z grzybami w miodzie – pycha .
Czas : 1 godzina
Składniki :
- 1 duża polędwica wieprzowa lub 2 mniejsze
- 20 kapeluszy grzybów suszonych ( lub zamiennie pokrojonych )
- 2 łyżeczki miodu
- 3 łyżki sosu Teriyaki
- 3 cebule
- 6 suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego czarnego
- 3 jagody jałowca ( rozgniecione )
- szczypta papryki mielonej
- 2 łyżki majeranku
- 1 mini kostka czosnkowa
- 50 ml czerwonego pól słodkiego wina
- 2,5 szklanki wody
- 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki mąki
Zrobić pastę do natarcia z miodu, sosu Teriyaki, oleju, pieprzu, papryki, majeranku, rozkruszonej kostki czosnkowej. Natrzeć mięso i zostawić w lodówce na 2 godziny.
Na patelni rozgrzać tłuszcz ( smalec masło ) i obsmażyć na nim mięso z obu stron. Przełożyć do garnka z grubym dnem. Dodać do mięsa , grzyby, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki śliwki, resztę marynaty, jałowiec, wino. Dusić na średnim gazie ok 1 godziny. Dodać śmietankę zmieszana z mąką. Zagotować. Doprawić sos do smaku.
Podpowiadam, że wino do potraw można przechowywać zamrożone. Ja kupuję raz na jakiś czas i zamrażam w pojemniczkach do lodu.