Polędwiczka z pistacjami i truskawkami

7 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 polędwiczka ok. 300-350g
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżych listków mięty
  • garść świeżych listków bazylii
  • 30 deko truskawek świeżych
  • 2 łyżki pistacji

  • wykonanie:

    Polędwiczkę kroimy na plastry, ok 0,5 do 1cm. Solimy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Można odstawić do lodówki na godzinę, jeśli mamy czas.

    Masło rozgrzać na patelni, wrzucić polędwiczki, przesmażyć w spienionym maśle mieszając kilka minut, ogień może być duży. następnie zmniejszyć poziom i dodać cukier, mieszać aż sos będzie gęstniał. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, dusić chwilę, powinien trochę odparować. Następnie dołożyć na patelnię opłukane truskawki bez szypułek(mniejsze przekrojone na pół, większe w ćwiartki), wymieszać, dodać porwane lub pokrojone w paski zioła(mięta, bazylia). Na koniec uprażone chwilę na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy pistacje. Całość wymieszać.

    Podawać z kuskusem na talerzu i sałatą z vinegretem. Proporcje masła i cukru można dekomponować czyli mniej lub więcej, w zależności od tego ile chcemy mieć karmelowego sosu, czy rzadszy czy gęstszy i jaki poziom słodyczy chcemy osiągnąć. Kto nie lubi zbyt słodkich dań może zrezygnować z cukru i dodać tylko slodkie truskawki.

    file1299500219



    Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

    Dodaj komentarz