Polędwiczka z pistacjami i truskawkami

7 marca 2011, dodał: thegrooba
Artykuł zewnętrzny

składniki:

  • 1 polędwiczka ok. 300-350g
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki masła
  • 2-3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • garść świeżych listków mięty
  • garść świeżych listków bazylii
  • 30 deko truskawek świeżych
  • 2 łyżki pistacji

  • wykonanie:

    Polędwiczkę kroimy na plastry, ok 0,5 do 1cm. Solimy, oprószamy świeżo mielonym pieprzem z obu stron. Można odstawić do lodówki na godzinę, jeśli mamy czas.

    Masło rozgrzać na patelni, wrzucić polędwiczki, przesmażyć w spienionym maśle mieszając kilka minut, ogień może być duży. następnie zmniejszyć poziom i dodać cukier, mieszać aż sos będzie gęstniał. Dodać 2 łyżki octu balsamicznego, dusić chwilę, powinien trochę odparować. Następnie dołożyć na patelnię opłukane truskawki bez szypułek(mniejsze przekrojone na pół, większe w ćwiartki), wymieszać, dodać porwane lub pokrojone w  paski zioła(mięta, bazylia). Na koniec uprażone chwilę na patelni z  dodatkiem odrobiny oliwy pistacje. Całość wymieszać.

    Podawać z kuskusem na talerzu i sałatą z vinegretem. Proporcje masła i cukru można dekomponować czyli mniej lub więcej, w  zależności od tego ile chcemy mieć karmelowego sosu, czy rzadszy czy gęstszy i jaki poziom słodyczy chcemy osiągnąć. Kto nie lubi zbyt słodkich dań może zrezygnować z cukru i dodać tylko slodkie truskawki.

    file1299500219



    FORUM - bieżące dyskusje

    zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
    "Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
    Outlet - Promocje
    Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
    Jaki odkurzacz
    Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
    Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
    Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...