URODA I ZDROWIE

Polędwica ze strusia

5 maja 2009, dodał: Redakcja

600 g polędwicy ze strusia

Marynata:
100 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka kaparów

Sos:
160 g świeżych truskawek
100 g masła cytrynowego
Kilka listków świeżej mięty
50 ml białego wina

Bukiet sałat

Mięso oczyścić z błon, umyć i przełożyć do płaskiego naczynia. Marchew i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie obłożyć nimi mięso. Tak samo postąpić z czosnkiem, rozmarynem, roztartymi w moździerzu jagodami jałowca oraz liściem laurowym. Czerwone wino połączyć z syropem i zalać nim mięso. Odstawić do lodówki na około 12 godzin.

W rondelku zagotować białe wino, dodać masło cytrynowe oraz posiekaną świeżą miętę. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w plasterki truskawki. Mięso wyjąć z marynaty i smażyć na patelni grillowej przez około 5 minut z każdej ze stron stron. Polędwicę ze strusia podawać z sosem truskawkowym, kolorowymi sałatami, grubo mielonym czarnym pieprzem oraz ewentualnie pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

źródło: www.prymat.pl

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wypadające włosy
Trzeba działać. Na pewno nie będzie tak, że włosy z niczego zaczną wyglądać normalnie. Tutaj...
Sposób na to, jak schudnąć w 1,5 mi…
Uważam, że musisz wyeliminować węglowodany z diety i codziennie odwiedzać siłownię. Możesz także spróbować...
ogrodzenie
Ja mam ogrodzenie betonowe i bardzo ładnie wygląda. My mamy dom w kształcie kostki...
Medycyna estetyczna Wrocław
Ja bym sobie chciała zrobić usta, ale mąż pilnuje :D Grozi rozwodem...