Polędwica po argentyńsku

30 grudnia 2014, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

składniki:

poledwica

– 50 dag polędwiczek wieprzowych

– 2 jaja

– 3/4 szklanki mleka, cukier

– mąka pszenna

– 3 ząbki czosnku

– brokuł

– 30 dag marchewki

– szczypiorek

– olej do smażenia lub masło klarowane

– sól i pieprz

 

 

Mięso opłukać, oczyścić z błon, pokroić w grube plastry i ugnieść dłońmi, oprószyć solą i pieprzem. Jaja rozbić w misce dodać mąkę około 3/4 szklanki, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do ciasta, wymieszać i odstawić na 15 minut. Brokuły ugotować na parze z marchewką. Na patelni smażyć obtoczone w cieście polędwiczki na złoty kolor, podawać z warzywami i posypanym szczypiorkiem. Można też przygotować dip czosnkowy.