Polędwica po argentyńsku
Artykuł zewnętrzny
składniki:
– 50 dag polędwiczek wieprzowych
– 2 jaja
– 3/4 szklanki mleka, cukier
– mąka pszenna
– 3 ząbki czosnku
– brokuł
– 30 dag marchewki
– szczypiorek
– olej do smażenia lub masło klarowane
– sól i pieprz
Mięso opłukać, oczyścić z błon, pokroić w grube plastry i ugnieść dłońmi, oprószyć solą i pieprzem. Jaja rozbić w misce dodać mąkę około 3/4 szklanki, aby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Czosnek przeciśnięty przez praskę dodać do ciasta, wymieszać i odstawić na 15 minut. Brokuły ugotować na parze z marchewką. Na patelni smażyć obtoczone w cieście polędwiczki na złoty kolor, podawać z warzywami i posypanym szczypiorkiem. Można też przygotować dip czosnkowy.