Polędwica pieczona z kuskusem
Artykuł zewnętrzny
1 polędwica wieprzowa
1 szklanka kuskus
1 cukinia żółta
80 g oliwek zielonych
1 papryka czerwona
1 pomidor
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
świeża mięta
1 łyżeczka octu balsamicznego
1 łyżka miodu
2 łyżeczki sosu sojowego
sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, ziarna kolendry,
- z 1 łyżki oliwy, octu balsamicznego, miodu, 1 łyżeczki sosu sojowego, rozgniecionych ziaren kolendry, soli, pieprzu i papryki zrobić marynatę,
- marynatą zalać mięso i wstawić do lodówki na kilka godzin,
- następnie mięso obsmażyć na patelni i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni celcjusza na 30 min,
- kuskus posypać kurkumą, zalać szklanką wrzącej wody, przykryć i zostawić na kilka minut,
- cukinie pokroić w plastry, obsmażyć na patelni,
- kuskus, wymieszać widelcem, dodać cukinie, oliwki, paprykę i pomidor pokrojone w kostkę,
- dodać 1 łyżkę oliwy, 1 łyżeczkę sosu sojowego, sok z cytryny, sól, pieprz, paprykę i posiekaną świeżą miętę,
- wymieszać
- podawać z pokrojoną w plastry wieprzowiną