Podudzia z indyka zapiekane
Mam w domu miłośniczkę golonki – której nie wolno z powodów zdrowotnych jadać golonki. Żeby nie było jej przykro robię w podobny sposób podudzia z indyka.
Czas :1,5 godziny
Składniki :
2 podudzia z indyka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu z indyka Knorra ( lub przyprawy Jarzynka ,Vegeta , lub podobna )
1 łyżka sosu sojowego
2 roztarte z solą ząbki czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
1 łyżka miodu
½ szklanki piwa
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki papryki mielonej
2 łyżki oleju
Mięso zalać wodą , dodać oczyszczone warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową ( lub przyprawę do zup ).Gotować ok.40 minut Wyjąć .Przygotować marynatę z oliwy, miodu , sosu sojowego ,czosnku , pieprzu i papryki .Z podudzi zdjąć skórę , natrzeć marynatą . Ułożyć w naczyniu do zapiekania , podlać piwem i zapiekać ok.30 minut . W trakcie pieczenia polewać mięso sosem .Po upieczeniu wyjąć mięso a sos zaciągnąć 2 łyżkami śmietany.
nadesłane: Babciagramolka