Podudzia z indyka zapiekane

24 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny


Mam w domu miłośniczkę golonki – której nie wolno z powodów zdrowotnych jadać golonki. Żeby nie było jej przykro robię w podobny sposób podudzia z indyka.

Czas :1,5 godziny

Składniki :

2 podudzia z indyka
2 marchewki
½ pietruszki
1/8 selera
¼ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
1 kostka bulionu z indyka Knorra ( lub przyprawy Jarzynka ,Vegeta , lub podobna )
1 łyżka sosu sojowego
2 roztarte z solą ząbki czosnku ( lub mini kostka czosnkowa Knorra )
1 łyżka miodu
½ szklanki piwa
½ łyżeczki pieprzu mielonego
½ łyżeczki papryki mielonej
2 łyżki oleju

Mięso zalać wodą , dodać oczyszczone warzywa , liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową ( lub przyprawę do zup ).Gotować ok.40 minut Wyjąć .Przygotować marynatę z oliwy, miodu , sosu sojowego ,czosnku , pieprzu i papryki .Z podudzi zdjąć skórę , natrzeć marynatą . Ułożyć w naczyniu do zapiekania , podlać piwem i zapiekać ok.30 minut . W trakcie pieczenia polewać mięso sosem .Po upieczeniu wyjąć mięso a sos zaciągnąć 2 łyżkami śmietany.

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...