Podstawy diety śródziemnomorskiej

12 października 2020, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Nie jest łatwo znaleźć idealną dietę dla siebie. Podczas gdy wszystkie diety wydają się działać podobnie, obniżając nasze ogólne dzienne spożycie kalorii, niektóre z nich mogą okazać się nieco niebezpieczne. Oznacza to, że pomijają one ważne pokarmy, które są odpowiedzialne za nasze właściwe spożycie witamin i minerałów, a także za nasze zdrowie.

 

Dla tych, którzy lubią ogólnie zdrową żywność – połączenie świeżych warzyw, owoców, ryb, owoców morza i chudego mięsa, wtedy dieta śródziemnomorska może być idealnym rozwiązaniem. O ile spożycie kalorii nie będzie zbyt duże, poczujecie się dobrze i energicznie, bez nagłych skoków cukru. Dodaj odrobinę aktywności fizycznej, ćwiczeń lub sportu do menu, a wtedy zaczniesz chudnąć zanim się zorientujesz. I co najważniejsze, będziesz zdrowszy.

Ale na jakich produktach i potrawach diety śródziemnomorskiej powinniśmy się skupić? Jakie byłoby zalecane spożycie kalorii? Jak powinniśmy je przygotować? Przekonajmy się!

Wybierz swoją ulubioną sałatkę

Klimat krajów śródziemnomorskich sprawia, że są one bardzo odpowiednie do uprawy warzyw i owoców. Egzotyczne owoce i warzywa z północnej części świata, takie jak oliwki i pomarańcze, stanowią dużą część kuchni śródziemnomorskiej. Tak więc, jedz więcej sałatek. Jest ich cała gama – począwszy od słynnego włoskiego Caprese z pomidorami, mozzarellą, oliwkami i kilkoma gotowanymi jajkami, poprzez grecką sałatkę z fetą, pomidorami i ogórkami, a skończywszy na bardziej egzotycznej opcji sałatki Tabulleh.

Owoce morza i ryby są najlepsze!

Owoce morza, a zwłaszcza ryby, są bardzo zdrowe. Zawierają one kwasy tłuszczowe omega-3, które są potrzebne dla naszego ogólnego samopoczucia. Ryby i owoce morza zawierają naturalne tłuszcze, których nasz organizm potrzebuje. Niektóre z nich są niezwykle cenne na przykład dla naszych oczu.

Unikaj czerwonego mięsa

Zawierają dużo tłuszczów, co sprawia, że są one niezwykle nieodpowiednie do naszej diety, jeśli staramy się schudnąć. W rzeczywistości mogą one pomóc nam przybrać na wadze i źle wpływać na poziom cholesterolu.

Zamiast tego najlepiej jest dodać umiarkowane ilości chudego mięsa, np. piersi kurczaka, jajka – najlepiej gotowane, oraz trochę nabiału jak jogurt grecki.

Jedzcie owoce zamiast słodyczy

Jeśli masz ochotę na trochę słodyczy, najlepiej czerpać je z owoców. Niektóre z nich, jak jagody, są bardzo dobrymi przeciwutleniaczami. Należy również pamiętać, aby unikać napojów z dodatkiem cukrów, takich jak soki z supermarketu, napoje gazowane, a także alkohole, które są również bardzo bogate w cukry i węglowodany.

Policz kalorie

Jak w przypadku każdej diety, utrzymanie deficytu kalorii jest kluczowym elementem w utracie wagi. Dla kobiet zalecane dzienne spożycie kalorii przez dietetyków wynosi od 1.200 do 1.600 kalorii. W przypadku mężczyzn wzrost ten może wynieść od 1400 do 1800, a nawet 2000 kalorii. Pamiętaj, że te liczby nie są sztywne. Znajdź swoją własną równowagę i nie próbuj za wszelką cenę trzymać się minimum. Jeśli aktywnie ćwiczysz, możesz potrzebować nawet ponad 1600 kalorii dziennie, ponieważ spalasz ich dużo, będąc aktywnym.

Improwizuj!

Możliwości z dietą śródziemnomorską są nieograniczone. Możesz tworzyć własne przepisy lub stosować te, które w tych krajach są tradycyjnie przygotowywane od lat. Wystarczy, że skoncentrujesz się na kilku podstawowych grupach żywności, do których należą warzywa, owoce, owoce morza, ryby, całe ziarna i chude mięso.