Podpłomyki z nadzieniem
podpłomyki (czyli mąka, woda, sól + patelnia)
masa serowa, czyli:
400 g sera ricotta (lub innego serka homogenizowanego imitującego ricotte)
¾ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
0,5 cm korzenia imbiru
śliwki suszone
cukier waniliowy
różowe martini (pół szklanki)
Podpłomyki usmażyć na patelni, bez tłuszczu.
Orzechy przed rozdrobnieniem wysuszyć na patelni dodając pokrojony w cieniutkie plasterki imbir, następnie zawartość patelni posiekać, rozetrzeć w moździerzu lub przepuścić przez maszynkę. Według upodobań lub według wyposażenia kuchni. Połączyć z serem, dodać cukier – do smaku. Śliwki sparzyć i obgotować ok. 1 minuty w różowym martini, odcedzić i pokroić.
Na podpłomyki nakładać masę orzechową, na masę śliwki, zawijać dokładnie i zjadać szybko, ale ostrożnie, bo masa ucieka drugim końcem…
Przepis dodany przez: Justyna