Podpłomyki z nadzieniem

26 października 2009, dodał: Justyna
Artykuł zewnętrzny

podpłomyki (czyli mąka, woda, sól + patelnia)

masa serowa, czyli:

400 g sera ricotta (lub innego serka homogenizowanego imitującego ricotte)

¾ szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich

0,5 cm korzenia imbiru

śliwki suszone

cukier waniliowy

różowe martini (pół szklanki)

Podpłomyki usmażyć na patelni, bez tłuszczu.

Orzechy przed rozdrobnieniem wysuszyć na patelni dodając pokrojony w cieniutkie plasterki imbir, następnie zawartość patelni posiekać, rozetrzeć w moździerzu lub przepuścić przez maszynkę. Według upodobań lub według wyposażenia kuchni. Połączyć z serem, dodać cukier – do smaku. Śliwki sparzyć i obgotować ok. 1 minuty w różowym martini, odcedzić i pokroić.

Na podpłomyki nakładać masę orzechową, na masę śliwki, zawijać dokładnie i zjadać szybko, ale ostrożnie, bo masa ucieka drugim końcem…

file1256580437

Przepis dodany przez: Justyna