Podpłomyki

16 marca 2013, dodał: Hairspray
Artykuł zewnętrzny

250 g mąki

1 łyżka oliwy z oliwek

125 ml wody

1 łyżeczka soli

200 g crème fraîche (ja zrobiłam z porcji śmietany 36% i do tego 2 łyżki maślanki)

ok. 200 g (średniej wielkości 3 sztuki) czerwonej cebuli

ok. 150 g bekonu lub boczku bardzo cieniutko pokrojonego

sól i pieprz do smaku

 

Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Do mąki dodajemy sól i mieszamy powoli dodając wodę i oliwę. Ugniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki). Formujemy ciasto na kształt kuli, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny. Cebulę kroimy w piórka, crème fraîche doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę przekrawamy na pół. Wałkujemy na bardzo cienkie „placki, smarujemy crème fraîche, rozkładamy równomiernie cebulę i bekon. Przekładamy podpłomyki na blachę i wsuwamy do piekarnika na środkową szynę.  Pieczemy ok. 10-12 minut, aż brzegi będą koloru ciemnozłotego (tak jak w pizzy).

Wspaniałe danie na imprezę, oraz na „zagrychę” do piwa ;)

file1363466907



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...