Podpłomyki

16 marca 2013,
dodał: Hairspray
Artykuł zewnętrzny

250 g mąki

1 łyżka oliwy z oliwek

125 ml wody

1 łyżeczka soli

200 g crème fraîche (ja zrobiłam z porcji śmietany 36% i do tego 2 łyżki maślanki)

ok. 200 g (średniej wielkości 3 sztuki) czerwonej cebuli

ok. 150 g bekonu lub boczku bardzo cieniutko pokrojonego

sól i pieprz do smaku

 

Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Do mąki dodajemy sól i mieszamy powoli dodając wodę i oliwę. Ugniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki). Formujemy ciasto na kształt kuli, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny. Cebulę kroimy w piórka, crème fraîche doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę przekrawamy na pół. Wałkujemy na bardzo cienkie „placki, smarujemy crème fraîche, rozkładamy równomiernie cebulę i bekon. Przekładamy podpłomyki na blachę i wsuwamy do piekarnika na środkową szynę.  Pieczemy ok. 10-12 minut, aż brzegi będą koloru ciemnozłotego (tak jak w pizzy).

Wspaniałe danie na imprezę, oraz na „zagrychę” do piwa ;)

file1363466907



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.