Podpłomyki
250 g mąki
1 łyżka oliwy z oliwek
125 ml wody
1 łyżeczka soli
200 g crème fraîche (ja zrobiłam z porcji śmietany 36% i do tego 2 łyżki maślanki)
ok. 200 g (średniej wielkości 3 sztuki) czerwonej cebuli
ok. 150 g bekonu lub boczku bardzo cieniutko pokrojonego
sól i pieprz do smaku
Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Do mąki dodajemy sól i mieszamy powoli dodając wodę i oliwę. Ugniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (jeżeli ciasto będzie się rozpadało, dodać odrobinę więcej wody, jeżeli będzie klejące – mąki). Formujemy ciasto na kształt kuli, przykrywamy ściereczką i odkładamy na pół godziny. Cebulę kroimy w piórka, crème fraîche doprawiamy sola i pieprzem. Ciasto przekładamy na wysypaną mąką stolnicę przekrawamy na pół. Wałkujemy na bardzo cienkie „placki, smarujemy crème fraîche, rozkładamy równomiernie cebulę i bekon. Przekładamy podpłomyki na blachę i wsuwamy do piekarnika na środkową szynę. Pieczemy ok. 10-12 minut, aż brzegi będą koloru ciemnozłotego (tak jak w pizzy).
Wspaniałe danie na imprezę, oraz na „zagrychę” do piwa ;)