Podlaskie kartacze

30 września 2011, dodał: antybarbi
Artykuł zewnętrzny


Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 25 dkg mąki, mięso wołowe, cebula, 1 jajko, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę.

Przygotować farsz. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać dużą, posiekaną na drobno cebulę, jajko i pieprz. Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 1 godziny. Gotowe kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą. Podawać gorące – jako drugie danie śniadaniowe.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Smart kid belt?
Pas do samochodu SMART KID BELT to wygodna i bezpieczna alternatywa dla fotelika czy...
Samotne mamy - czy to fajne partner…
Jeśli czujesz, że jesteś zbyt młody na tego typu zobowiązanie, rzeczywiście wchodzenie...
Sprawdz do kogo jesteś podobna :)
Ja nie muszę sprawdzać ja jestem zdecydowanie skóra zdarta moja mama. :) Jesteśmy...
Co na trądzik i blizny po trądziku…
Pomóc może sok z cytryny lub octu jabłkowego.Na widoczne przebarwienia może także pomóc...