Pleśniak z borówkami
Ciasto:
– 1 kostka margaryny
– 1 szklanki cukru
– 5 żółtek
– 1 opakowanie cukru waniliowego
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 3 szklanki mąki krupczatki
Nadzienie:
– 2,5 l borówek
– 5 białek
– 1 opakowanie kisielu owocowego
– 1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Miękką margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem. Dodać pięć żółtek i cukier waniliowy. Dalej ucierać. Dodać 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z mąką. Ciasto wyrobić ręką, podzielić na 3 równej wielkości kule, wstawić do lodówki na ½ h.
Dwie kule ciasta rozłożyć na blachę (pozakłuwać widelcem), nałożyć owoce. Ubić pianę z 5 białek i szklanki cukru, a na koniec dodać do niej jeden kisiel owocowy. Pianę rozłożyć na owoce. Na pianę wyłożyć posypkę z trzeciej kuli ciasta – krusząc ciasto w dłoniach. Piec około 45 – 50 minut w temp. 200 ۫C. Znakiem, że ciasto będzie gotowe, jest zarumieniona, jasnobrązowa posypka. Można podawać z ubitą śmietaną.