Placuszki ziemniaczane Pyzy

4 października 2010, dodał: Pyza
Artykuł zewnętrzny

Pyszne, sycące – lubią je wszyscy!

składniki:

  • 6-8  dużych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko (niekoniecznie)
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 mała łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
  • do smażenia: olej

sposób przygotowania:

Ziemniaki myjemy, obieramy. Cebulę także obieramy. Warzywa ścieramy, najpierw cebulę, na drobnych oczkach tarki jarzynowej (ja żeby nie poobcierać palców zakładam grube gumowe rękawiczki). Do warzyw dodajemy jajko, mąkę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Jeśli ziemniaki są wodniste można dodać nieco więcej mąki, ale nie za dużo bo placki będą twarde. Smażymy je na mocno rozgrzanej patelni z olejem, nakładając porcje ciasta łyżką. Placuszki muszą się dobrze zezłocić z  obu stron. Usmażone przekładamy na papierowy ręcznik żeby odsączyć z  nadmiaru tłuszczu. Podajemy gorące z dodatkami w/g uznania – można jeść z  cukrem, ze śmietaną albo sosem…jak kto lubi. Ścierając na początku cebulę zapobiegniemy szybkiemu ciemnieniu ziemniaków.

file1286197681