Placuszki z truskawkami i czekoladą
składniki:
1 szklanka mąki
1 jajko
35 g masła
1 czubata łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
1 nakrętka ekstraktu z wanilii
1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
125 g jędrnych truskawek
30 g białej czekolady
30 g czekolady gorzkiej
Masło rozpuścić i pozostawić do ostygnięcia. Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, mleko, cukier, ekstrakt z wanilii oraz ostudzone masło. Całość wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Truskawki pokroić w plasterki lub kostkę. Czekoladę poszatkować w drobną kosteczkę. Truskawki i czekoladę dodać do miski z ciastem i całość wymieszać łyżką. Dobrze rozgrzać teflonową patelnię. Nie używać oleju ani oliwy, tylko smażyć bezpośrednio na patelni. Nakładać po jednej łyżce ciasta na placek. Smażyć na rumiano z obu stron.