Placuszki z suszonymi grzybami na oleju rzepakowym

Avatar photo
27 marca 2013,
dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

W związku z tym, że wczoraj ugotowałam zupę grzybową  i pozostały mi z niej suszone grzyby postanowiłam je wykorzystać i wrócić do przepisu mojej babuni.

Babcia robiła z nich takie grzyby w cieście w formie placuszków, uwielbiała je cała rodzina. świetnie smakowały do postnego barszczu. Znikały dosłownie w pięć minut. Przepis jest prosty:

składniki na placuszki:

– dwa jaja
– 3/4 szklanki mąki
– szczypta soli i pieprzu
– pół szklanki mleka
– troszkę wody aby ciasto nie było za gęste
– olej rzepakowy
– garść grzybów suszonych z zupy

Przygotować gęste ciasto naleśnikowe, dodać opłuczone grzyby. Pozostawić na 10 minut. Potem rozgrzać na patelni olej rzepakowy – placuszki nabiorą wtedy złocistego koloru.
Smażyć na rumiany kolor z obu stron. Świetnie smakują na ciepło lub zimno. Podawać z kapustą lub barszczem. Ja zjadłam z keczupem:)

Ostatnio pokochałam olej rzepakowym w jeszcze większej mierze. Po pierwsze jest to nasz lokalny, rodzimy olej, który powinniśmy włączyć do naszej codziennej diety. Ja postaram się Was przekonać, że jest o niebo lepszy od przechwalonej oliwy z oliwek, nie wspominając już, że trzy razy droższej.
Moje obiady przygotowuję wyłącznie na oleju rzepakowym, smażę, piekę, dodaję do sałatek. Wysokiej jakości olej rzepakowym jest o niebo lepszy od słonecznikowego i bardzo zdrowy.

Tak więc olej rzepakowy nadaje się do smażenia, pieczenia, do sałatek i surówek. Olej rzepakowy jest źródłem cennych składników m.in. witaminy E, polifenoli, prowitaminy A oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zaliczana do przeciwutleniaczy neutralizuje wolne rodniki, odpowiedzialne za procesy starzenia. Pobudza krążenie, wspomaga ukrwienie tkanki łącznej, skóry i błon śluzowych oraz wpływa na zwiększenie nawilżenia skóry. Już 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego pokrywają zalecaną dzienną dawkę spożycia witaminy E.
Obecne w oleju rzepakowym polifenole charakteryzują się silnymi właściwościami przeciwutleniającymi. Polifenole jako antyoksydanty mogą oddziaływać na bardzo różne sposoby, między innymi poprzez: bezpośrednią reakcję z wolnymi rodnikami czy ich neutralizowanie. Ponadto mogą one wzmagać działanie innych antyoksydantów. Wszystkie te cechy pomagają opóźniać procesy starzenia.
Prowitamina A pomaga dbać o piękny wygląd skóry, włosów i paznokci. Beta-karoten wpływa także na koloryt skóry, a jako prekursor witaminy A przyspiesza odnowę tkanek i pozwala utrzymać prawidłowy stan skóry. (źródło: urodaizdrowie.pl)

Ten śliczny shaker będzie mi służył do robienia sałatek na bazie oleju:

więcej na: POKOCHAJ OLEJ RZEPAKOWY

Testowała:

KolorowaPani – 36 lat – powiem szczerze: interesują mnie tylko dobre jakościowe a w szczególności naturalne kosmetyki. Lubię dzielić się swoimi spostrzeżeniami na blogu, ale uwaga: jestem szczera do bólu!!! (nick: dobrodziejka) Prowadzi bloga: http://kolorowapaniikosmetyki.blogspot.com/
Prowadzi bloga: http://kolorowapaniikosmetyki.blogspot.com/



FORUM - bieżące dyskusje

jaką wodę pić?
Nie lubisz smaku samej wody? Miałam tak kiedyś, a potem jakoś się przyzwyczaiłam.
Ogólnie o zdrowiu
Witaminka D musi być, do tego B12 i jak czuję się gorzej,...
Problem z włosami
No właśnie, słusznie zauważyłaś Iwonko, że to skład powinien decydować o wyborze suplementu. Zazwyczaj...
Na Jesienne smutki jakie zapachy?
O zapachu prania? :D Brzmi ciekawie. Zawsze lubiłam tę świeżość, jak ktoś w pobliżu...

Preferencje plików cookies

Inne

Inne pliki cookie to te, które są analizowane i nie zostały jeszcze przypisane do żadnej z kategorii.

Niezbędne

Niezbędne
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.

Reklamowe

Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.

Analityczne

Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzający wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.

Funkcjonalne

Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.

Wydajnościowe

Wydajnościowe pliki cookie pomagają zrozumieć i analizować kluczowe wskaźniki wydajności strony, co pomaga zapewnić lepsze wrażenia dla użytkowników.