Placuszki z jabłuszkami

31 października 2009, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Jest to jedno z dwóch dań, które mój mąż może zjeść na obiad mimo, że nie ma w nich mięsa :)

Najczęściej robię je wczesną jesienią, kiedy dostaję od cioci tony jabłek – jemy je co najmniej raz w tygodniu :)

Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy na cienkie plasterki. Zalewamy je cistem naleśnikowym troszkę bardziej słodkim.

Ciasto naleśnikowe:

0,5 l. mleka

1 jajko

szczypta soli,

ok. 1 łyżki cukru

ok. 6 łyżek mąki (ilość zalezy od mąki)

Ciasto nie powinno być zbyt rzakie.

Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy ciasto łyżką. Ja się zarumienią przekładamy na drugą stronę. I gotowe! Rumiane placuszki możemy posypać cukrem pudrem. Placuszki, które zostaną nam z obiadu można zjeść na zimno następnego dnia na śniadanie :)

file1256987100