Placuszki z jabłuszkami

31 października 2009,
dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Jest to jedno z dwóch dań, które mój mąż może zjeść na obiad mimo, że nie ma w nich mięsa :)

Najczęściej robię je wczesną jesienią, kiedy dostaję od cioci tony jabłek – jemy je co najmniej raz w tygodniu :)

Jabłka obieramy, wydrążamy, kroimy na cienkie plasterki. Zalewamy je cistem naleśnikowym troszkę bardziej słodkim.

Ciasto naleśnikowe:

0,5 l. mleka

1 jajko

szczypta soli,

ok. 1 łyżki cukru

ok. 6 łyżek mąki (ilość zalezy od mąki)

Ciasto nie powinno być zbyt rzakie.

Rozgrzewamy na patelni olej i nakładamy ciasto łyżką. Ja się zarumienią przekładamy na drugą stronę. I gotowe! Rumiane placuszki możemy posypać cukrem pudrem. Placuszki, które zostaną nam z obiadu można zjeść na zimno następnego dnia na śniadanie :)

file1256987100



FORUM - bieżące dyskusje

Reportaże, książki oparte na faktac…
Fajne książki reportażowe o wschodniej Polsce ma wydawnictwo Paśny Buriat. Łączą opisy przyrody...
Klasyka literatury - do czego wraca…
Ja lubię wrócić do "Nocy i dni"...
ulubione filmy
Ja zawsze oglądam "Jak rozpętałem II wojnę światową" - Marian Kociniak to mistrz aktorstwa...
Na jakim filmie ostatnio byłaś w ki…
"Fenicki układ" - ciekawy film z wątkami biznesowymi i kryminalnymi ,które łączą się w...