Placuszki z cukinii z miętą
delikatne, warzywne placki najlepiej podawać z sosem jogurtowym…
składniki:
- 1 cukinia
- 3 łyżki posiekanych listków świeżej mięty
- 1 jajko (nie jest konieczne)
- kilka łyżek mąki pszennej (ilość zależy od wielkości cukinii)
- do smaku: sól i pieprz mielony
- do smażenia: olej
sposób przygotowania:
Cukinię dokładnie umyć. Ze starszego okazu łyżką usunąć watowaty środek. Nie obierać tylko razem ze skórką zetrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej. Masę posolić 1 łyżeczką soli, przełożyć na plastikowe sito i odstawić na 15-30 min. aby odciekł nadmiar soku. Następnie jeszcze lekko odcisnąć, przełożyć do miski, dodać miętę, pieprz, 4-5 łyżek mąki i ew. jajko, ale niekoniecznie. Masę dokładnie wymieszać. Kłaść porcje wielkości czubatej łyżki na rozgrzany olej, dociskać masę i ładnie formować, smażyć do zrumienienia z obu stron, przełożyć na ręcznik papierowy aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Tłuszcz do smażenia musi być bardzo rozgrzany – inaczej placki bardzo go chłoną. Podawać na gorąco z dodatkiem sosu jogurtowego