Placuszki sojowo-marchewkowe z sosem czosnkowym
Artykuł zewnętrzny
Te placuszki idealne w diecie wegetariańskiej są doskonałe z sosem czosnkowo-szczypiorkowym i z dodatkiem kolendry. Kolendra świetnie pasuje bowiem do wszelkich dań warzywnych, komponuje się z soją, ale też jest idealna do dań z grochu, soczewicy i fasoli. Do sosu możesz dodać swoje ulubione składniki np: czosnek, ogórki (sos tzatziki) lub szczypiorek czy natkę pietruszki. Placuszki robi się szybko i są naprawdę bardzo smaczne.
składniki:
kubek jogurtu greckiego
szklanka soi
3 marchewki
2 jaja
4 łyżki mąki kukurydzianej
czosnek – 3 ząbki
2 łyżki soku z limonki
sól
olej do smażenia
przyprawy: mielony imbir i pieprz
kolendra
Soje należy namoczyć na całą noc w wodzie, potem wodę z moczenia wylać i zalać świeżą wodą i gotować do miękkości około 45 minut. Soję ostudzić, wylać wodę po ugotowaniu. Marchewkę umyć i obrać. Soję oraz marchew zmiksować, dodać przyprawy, czosnek oraz kolendrę, a następnie jaja i mąkę, wymieszać. Na rozgrzanym tłuszczu smażyć małe placuszki. Sos zrobić z jogurtu i np szczypiorku z łyżką majonezu.