Placuszki ryżowo-grzybowe
składniki:
2 szklanki ryżu
2 szklanki oczyszczonych, drobno pokrojonych grzybów (ew. pieczarek)
4 duże jaja
1 cebula
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
sól
majeranek
olej
1/2 szklanki siekanej natki pietruszki
Ryż zalać 4 szklankami wody, posolic i gotowac na małym ogniu do czasu wyparowania wody. Odstawic, studzic mieszajac co jakis czas.
Grzyby usmażyc na niewielkiej ilosci oleju. Dodać do ryżu.
Cebule obrac, pokroic w drobna kostkę, zeszklic na odrobinie oleju. Dodać do ryżu.
Do przestudzonych składników dodac pieprz, majeranek i jeśli potrzeba lekko posolic, dodać zielenine i dokładnie wymieszać.
Dodać jaja i bardzo dokładnie wymieszać.
Na rozgrzany olej kłaść łyzka porcje ciasta formujac płaskie placuszki (ok.1 cm grubosci). Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać ciepłe polane ketchupem lub sosem.
Grzybów można dać wiecej to placuszki będą jeszcze smaczniejsze.