Placuszki ryżowe z serem

4 maja 2011, dodał: fantaghiro
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

1 szklanka ryżu (najlepiej kleistego, krótkoziarnistego),

5-10 dag pikantnego żółtego sera,

2 jajka,

1 nieduży pomidor,

1-2 łyżki masła lub margaryny,

1 pączek szczypiorku,

1- 2 łyżki bułki tartej,

1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw np vegety, pieprz.

Ryż przepłukać na sitku, osączyć , ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty świeżo zmielonego pieprzu, dobrze odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Jajka rozkłócić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szczypiorek umyć, posiekać. Gdy ryż będzie chłodny, wymieszać go z jajkami, serem, szczypiorkiem i tartą bułką. Dodać pieprz i przyprawę. Na patelni rozgrzać masło , nakładać łyżką przygotowaną masę i formować małe placuszki. Patelnię przykryć, smażyć na małym ogniu aż się zetną. Można jeść je same (wersja niskokaloryczna dla kobiet – już 2 placuszki zapychają i dają uczucie sytości na długoooo ) lub z gulaszem(wersja dla głodnego faceta:)

file1304517136