Placuszki ryżowe z serem
Składniki:
1 szklanka ryżu (najlepiej kleistego, krótkoziarnistego),
5-10 dag pikantnego żółtego sera,
2 jajka,
1 nieduży pomidor,
1-2 łyżki masła lub margaryny,
1 pączek szczypiorku,
1- 2 łyżki bułki tartej,
1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej do potraw np vegety, pieprz.
Ryż przepłukać na sitku, osączyć , ugotować w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty świeżo zmielonego pieprzu, dobrze odsączyć i odstawić do ostygnięcia. Jajka rozkłócić. Ser żółty zetrzeć na tarce. Szczypiorek umyć, posiekać. Gdy ryż będzie chłodny, wymieszać go z jajkami, serem, szczypiorkiem i tartą bułką. Dodać pieprz i przyprawę. Na patelni rozgrzać masło , nakładać łyżką przygotowaną masę i formować małe placuszki. Patelnię przykryć, smażyć na małym ogniu aż się zetną. Można jeść je same (wersja niskokaloryczna dla kobiet – już 2 placuszki zapychają i dają uczucie sytości na długoooo ) lub z gulaszem(wersja dla głodnego faceta:)